Преминете към основното съдържание

Ефикасно да отморим!

Зимата си отиде, но дойде времето на пролетната умора. Ето как да я преодолеем.
© iStock

АРОМАТЕРАПИЯ 

Уханията влияят положително на настроението ни. Нежните аромати на цветята успокояват, а цитрусовите повдигат духа ни и повишават способността ни за концентрация. Можем да си помогнем, като ползваме подходящия парфюм или дезодорант, вдъхваме етерични масла във флакончета, които носим през деня в себе си или пък като се наслаждаваме вечер у дома на приятните ухания на ароматизирани свещи.

ДОСТАТЪЧНО ТЕЧНОСТИ 

През деня е добре да пием билков или зелен чай, а също и вода с лимон, за да поемаме достатъчно течности. Тогава ще се концентрираме по-добре. Винаги дръжте малка бутилка с вода на бюрото си. Така ще се подсещате да пиете.

ХРАНЕТЕ СЕ ЗДРАВОСЛОВНО 

Когато сме притеснени, често забравяме да се храним. Това влошава симптомите на стреса. При понижено ниво на кръвната захар мозъкът употребява големи количества от хормона на щастието серотонин. Яжте плодове, за да предотвратите това. И всеки ден хапвайте по парченце черен шоколад!


КОГАТО РАЗУМЪТ СЕ ГРИЖИ ЗА ТЯЛОТО


© iStock

ПРАВЕТЕ МАЛКИ ПАУЗИ 

В повечето случаи дори малко прекъсване помага да се справим със стреса. Излезте в обедната почивка за няколко минути навън и направете кратка разходка около офиса. Достатъчни са 5-10 минути, за да се заредите с енергия.

ДИШАЙТЕ ДЪЛБОКО 

Правете го по няколко пъти на ден. Затворете очи, дълбоко вдишвайте и бавно издишвайте. Този ритъм на дишане успокоява където и да сте.

ЛЕК МАСАЖ НА ЧЕЛОТО

Масажирайте го с два пръста, като извършвате кръгови движения. Можете да го правите многократно през деня.


УМОРАТА – КАК ДА Я ПРЕБОРИТЕ


БАНЯ С ЛАВАНДУЛА 

Една топла вана или горещ душ вършат чудеса, за да се отпуснем и да прогоним напрежението. Използвайте душ гел или пяна за вана, може и соли, с етерично масло от лавандула, ароматът й помага да релаксирате.

СПЕТЕ ДОСТАТЪЧНО

По време на сън организмът си почива. Нужни са ни 7 – 8 часа за пълна отмора. При по-малко оставаме уморени. Температурата в спалнята трябва да е максимум 20 градуса, за да спим добре.

Акупресура за моментално спокойствие Масажирайте средата на лявата длан с палеца на дясната ръка. Повторете същото с другата ръка. Това веднага сваля напрежението.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser