Преминете към основното съдържание

Егоизмът може и да е благоприятен за здравето ни

Как да култивираме в себе си "положителния егоизъм"?
© iStock

Да даряваме, да даваме, да се отказваме в името на другите ...

Ами, ако всъщност, всичко това е вредно за нашето щастие? Защо пък да не вземем първото и най-вкусното парче от тортата, преди да я споделим с другите?

Д-р Наваро, който е познат с книгите си за психология, предлага да се фокусираме върху петте "какво":

  • Какво наистина искам?
  • Какво ми харесва?
  • Какво ме кара да се чувствам добре?
  • Какво е добро за моето здраве и благополучие за тази цел?
  • Какво ми трябва?

"Презрителното и надменно отношение към собствените си нужди развива в хората чувство на тревожност, депресия и дори най-различни заболявания" - предупреждава Наваро. "Но вниманието към техните нужди и цели не само увеличава самоуважението, но и привличат напълно различни хора. Помнете - щастието и успехът привличат!", казва специалисът.

Той обяснява, че ако ние сами не сме щастливи или сме в отчаяние, просто не можем да направим и другите около себе си щастливи. 


РЕЦЕПТА ЗА ЕМПАТИЯ


Ето някои съвети, които могат да помагнат да грабите с пълни шепи от живота:

Проследявайте мислите си. Накарайте себе си да мислите за приятни неща по-често. Просто спрете да се фиксирате и да се съсредоточавате върху бедите - в моментите на физическата активност, например, се съсредоточавайте върху мисли за хубавите неща, които се случват всеки ден.

По-малко кавги. Едно е да сравнявате мнението си с другите, да научавате нови гледни точки и да се замисляте над собствените си аргументи, друго е да влизате в спорове. Запитайте се - защо се застъпвам? Заслужава ли си? Какво ще ми донесе това? Изградете диалог, но не се конкурирайте кой е прав. 

Бъдете по-смели. "Всяко решително действие причинява емоции", обяснява книгата. С други думи, трябва периодично да напускате зоната си на комфорт, за да намерите нова страст, да създавате нови невронни връзки и да предизвиквате освобождаването на "хормони на щастието" - ендорфин, който реагира на новите неща.

Внимавайте с езика. За да получите "първото парче от тортата" е много важно да се грижите за думите, които използвате. Избавете се от негативни реплики към себе си - "много съм смотана", "голяма съм глупачка" и т.н. Добавете към лексикона си по-приятни епитети и говорете за себе си с възхищение - "брилянтна идея", "хубави дрехи", "красива съм тази сутрин" и т.н..

Обърнете се към детето в себе си. Малките деца са невинни, чувствителни, нежни, способни да се учат. Защо да не се върнем в тази фаза? Те живеят без отрицателни решения, гледайки на света през любопитни очи, поемайки рискове и не се страхуват от провалите. Децата не се страхуват да вземат първото парче торта. И винаги го правят със специален ентусиазъм, възбуда и благодарност.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser