Преминете към основното съдържание

Екатерина Мукина, главен редактор на ELLE Русия: „Не се чувстваме ограничавани“

GIRL POWER в редакцията

текст FRANCESCA BUSSI, TRISH TRAVIESO, превод ДЕСИСЛАВА НАЙДЕНОВА-ВИЧЕВА
текст FRANCESCA BUSSI, TRISH TRAVIESO, превод ДЕСИСЛАВА НАЙДЕНОВА-ВИЧЕВА © Nikolay Zverkov

Какво получавате, когато интервюирате жени главни редактори на списание ELLE от целия свят? Вдъхновение и прозрения, при това по много. Всички те ще счупят стъкления таван за следващите поколения жени. Чухте ли току-що звук от пукнато стъкло?

Зад кулисите на модно списание изобилства от стереотипи, особено когато мнозинството от екипа са жени, но редакторите на ELLE работят усилено, за да дадат възможност не само на своите читатели (вие!), но и на жените в екипите си. От САЩ до Индия, от Корея до Обединеното кралство, те ни представят това, което са научили по пътя, включително борбата с клишетата и личнитеси мантри. Ето какво се случва, когато шефът носи пола.

Всичко зависи от едно-единствено нещо: можете ли да работите в екип или не, независимо дали сте мъж или жена. Колкото повече хора участват, толкова повече компромиси трябва да се правят, затова е важно да се уважавате и да се слушате един друг. Много хора ме питат как работя с модели, как правя така, че да изглеждат перфектно за сесиите: аз просто уважавам всяка възраст и всяка професия. Така постигаме страхотните резултати! Разбира се, има хора, които не знаят как се работи в екип. Но това, че спортувах като малка, може би е причината да предпочитам да работя в екип. Има много хора, които са били по-успешни, като са работели заедно. Руската тенисистка Екатерина Макарова и Елена Веснина например бяха номер 1 в Руската тенис асоциация като двойка, а самостоятелно стигнаха съответно едва до 36-о и 52-ро място.

Курсът на феминизма на практика липсва в нашата страна; имаме го, но не е много развит. След Втората световна война загубихме толкова много мъже: по тази причина мъжете са ценени, обичани и уважавани. Но има и много жени на високи позиции. Не се чувстваме ограничавани; чувстваме, че имаме равни условия с мъжете.

Жените имат права, но това, което се случва на практика, понякога не го показва. Всички проблеми произтичат от развода, когато мъжете демонстрират своята сила и често отнемат децата от майките им, които са без пари и работа. Именно в такива моменти трябва да се подкрепяме. Често става така, че първо започваме да работим заедно, после ставаме приятелки. Кръстницата на дъщеря ми работи за конкурентно списание, но ние се подкрепяме една друга, търсим се за съвети: няма съревнование между нас, нито завист. Работя в бранша от 18 години, 90% в него са жени и никога не съм имала от какво да се оплача.“

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser