Преминете към основното съдържание

Екопътеките в България – достъпно удоволствие за уикенда

Представяме ви 6 прекрасни български планински маршрути, които ще ви разкрият красотите на България и са подходящи както за начинаещи, така и за напреднали
Крушунски водопад
Крушунски водопад © iStock

Назъбени, подпиращи небето скали и бездънни дефилета... има божествени гледки, достъпни само за добре тренирани катерачи и обиграни планинари.

Скалите и дефилетата са си все така величествени, но вече не и непристъпни. Екопътеките дават възможност на хора във всяка възраст да се докоснат до дивата красота на природата.

Екопътеките са хит в туризма не само у нас по много причини - предлагат достъп до кътчета, които без нужната подготовка могат да се видят само на картинка; не уморяват; евтини са и не на последно място - няма нужда да правите резервация с месеци предварително. А, ако ги комбинирате и с пикник на открито (повечето пътеки предлагат такива зони), със сигурност ще се насладите на един от най-добре прекараните си почивни дни. Макар и само за един ден ще се почувствате като герои от филма „Аватар“ и току-виж сте попаднали и на... Дървото на живота!

Маршрути

За начинаещи

„Крушунската пътека“

Намира се в Ловешка област и привлича с величието на прочутите Крушунски водопади. Представлява система от стъпала, позволяващи изкачване по склоновете. Пътеката стига до Крушунската пещера, от която изтича вода и оформя различни езерца. Маршрутът не е стръмен, отнема около 1 час. Всъщност той е и един от най-кратките в страната.

„Горица“

Изходен пункт за тази доста лесна екопътека е село Овчарци край Сапарева баня. Преходът минава през Долината на седемте водопада, известна още като най-чистата речна долина в България. Най-красивото на пътеката са различните каскадни водни течения и водопадите Горица и Овчарци. Маршрутът е кръгов и предлага много варианти за пикник.

За по-опитни

„Вазовата пътека“

Местността е била любимо място за разходки на писателя Иван Вазов. Точно там той написва разказа „Дядо Йоцо гледа“. Основната забележителност е изключително красивият водопад Скакля - един от най-високите у нас, водите му падат от 80-ина метра височина. Пътеката се намира в Искърското дефиле, близо до гара Бов и е с два края. Горният край започва от село Заселе, а долният – от гара Бов. Маршрутът е със средна трудност, тъй като наклонът е голям. Изминава се за около 3 часа, но трябва да си предвидите и време за връщане до края, от който сте тръгнали.

„Каньонът на водопадите“

Тази пътека започва от покрайнините на Смолян и е по-продължителна. Дълга е 6 км и отнема около 4 часа. Най-впечатляващата част е през резервата Сосковчето, където виреят редки растения, между които и изящното цвете Родопски крем. Край тази пътека се намират и скалните феномени Ритлите и Редените камъни, както и 68-метровият водопад Орфей, чиито води падат във формата на лира.

За семейства с деца

„Горската пътека на приказките“

Тя е във Врачанския Балкан и е подходяща дори за 5-годишни деца. Както се подразбира от името, маршрутът предлага интересни срещи с любими герои. По пътеката децата и техните родители ще срещнат приказни същества, горски обитатели, ще минат през лабиринт, покрай къщичката на Баба Яга, ще слушат горски концерт. Преходът е лесен и отнема около 2 часа.

„Бели Искър“

Пътеката в Национален парк Рила не е от най-кратките. Дълга е 7 км, но за сметка на това е лесна и предлага много красоти. Маршрутът не е кръгов, така че отиването и връщането отнемат около 6 часа. Подходяща е за по-големи деца, които могат да издържат по-дълъг преход. Преминава през 8 големи и 5 по-малки дървени мостчета. Могат да се видят редки иглолистни видове.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser