Преминете към основното съдържание

Ексклузивно: ELLE зад високите стени на тайната градина във Венеция

Легендарната Garden of Eden, която малцина са виждали, днес е вдъхновение за Un Jardin Sur La Lagune – новия аромат на Hermes – и създателката му Кристин Нажел

Ако някой някога ви покани през февруари да се разходите в тайната градина на Венеция, доверете му се! Нищо че сред каналите и гондолите сте виждали само рози в букети и никога цъфнали жасмини или гардении, дори едно дърво в тесните улички между каналите да не сте забелязали...

Венеция има своите тайни и една от тях е Garden of Eden! Не е метафора, а името на градината, чиито първи собственик лорд Еден превръща в райско кътче.

Февруари. Отбрани журналисти от цял свят сме във Венеция, за да бъдем първите, които ще прекрачат прага на тайнствената градина, скрила зад високите си стени легендарна история. И първите, които ще я усетят в Un Jardin Sur La Lagune новия аромат на Hermes, вдъхновен от градината. Заедно сме със създателката му Кристин Нажел, една от най-великите жени-парфюмеристи в света.

Кристин Нажел с главния редактор на ELLE Мария Георгиева във Венеция

Стигаме до тайната градината с шикозни лодки по вода, естествено – във Венеция сме. В очакване на разкош по френски, нещо като градините на Версай, крачим във февруарския студ по обраслите пътеки, заобиколени от вековни дървета и храсти, и се питаме с какво една градина, която е внушителна по площ за възтесните размери на всеки имот във Венеция, е толкова специална?!

Защото... „градинарството тук е истински кошмар за всеки с нормален разум“!

Казва го е още първата стопанка на градината – Мисис Каролин Еден, съпруга на английския лорд Фредерик Еден.

Почти сляп, лордът се сдобива с мястото през 1884 г. и единственото му желание е да превърне имението си в райска градина, за да вдишва аромата й всяка утрин от верандата на вилата си. Но не знае, че няма растение, което да се задържи дълго във Венеция, защото почвата е прекалено влажна и солена. Упоритостта на лорда обаче се оказва по-силна от природата и райската градина скоро е факт. Най-голямата частна градина във Венеция! Благодарение на съпругата му, която е по-голямата сестра на прочутата английска градинарка Гертруд Джекил (една от основоположниците на ландшафтния дизайн, чието име днес носи сорт рози).

„Във Венеция е невъзможно да се засади дърво, камо ли растение – всичко потъва в калта“, често се оплаквала Каролин Еден. Двамата с лорда обаче не се отказват.

След смъртта на Каролин през 1928 г. градината е купена от друг английски аристократ – сър Джеймс Хорлик, който по-късно я продава на Принцеса Аспазия от Гърция.

По време на Втората световна война имението става база на артилерийците и почти целия ландшафт на градината е безмилостно унищожен. След края на войната принцеса Аспазия възстановява вилата, построена още от лорд Еден, и отчасти облика на зелените алеи. По същото време, през 1945 г., италианското правителство обявява градината за национален паметник. Гръцката принцеса толкова се привързва към мястото, че го превръща в своя основна резиденция. Тя живее там до смъртта си през 1972 г., след което градината остава наследство за дъщеря й – кралица Александра, последната кралица на Югославия. За разлика от майка си, тя не се задържа дълго във Венеция и през 1979 г. продава имението на австрийския артист Хундертвасер, който се оказва пионер в съчетаването на изкуството, екологията и архитектурата. Въпреки че го обвиняват в немърливост, той отговаря: „Нищо подобно, аз харесвам само диви растения!“ След смъртта на Хундертвасер през 2000 г., управлението на имота остава в ръцете на фондацията му, а за растенията се грижи един монах.

Градината на Еден

Скрита зад високи огради, обвита в легенди, градината е едно от тайните съкровища на Венеция, което остава скрито за туристите. Случвало се е да отворят вратите й за външни посетители, но не повече от ден или два в годината. „Монахът Елвю, който сега се грижи за градината, иска да я запази далеч от тълпите туристи“, обяснява ни Кристин Нажел. През януари 2017 г., точно две години преди ние да дойдем, тя за пръв път прекрачва прага на тайната градина. За да сътвори най-разкошния градински аромат Un Jardin Sur La Lagune!

Un Jardin Sur La Lagune е най-новото попълнение в колекцията „Градини“ на Hermes. Един различен дървесен и нежен микс от питоспорум, бяла лилия и магнолия, запомнящ се, също като „Градината на Еден“ във Венеция.

„Въпреки че беше зима и много от растенията не бяха цъфнали, аз се влюбих в „Градината на Еден“. Затова исках и вие да я видите по същото време, да я усетите така, както аз преди две години“, сподели още Кристин Нажел. Лъчезарна и естествена, на моменти дори леко притеснителна, тя ни очарова не по-малко от аромата и градината. Говорим си с нея за най-интересните моменти от създаването на Un Jardin Sur La Lagune:

Кристин Нажел

С какво тази градина е толкова специална за вас?

В началото знаех само, че искам да сътворя парфюм, вдъхновен от градина. Но честно казано, нямах идея коя ще е тя. Исках да е градина в Италия, може би защото съм наполовина италианка. Когато започнах своето онлайн проучване, попаднах на „Градината на Еден“. Тайнствената градина ме впечатли най-напред с историята си, а после и с факта, че толкова години е останала скрита зад високи стени. Когато споделих идеята с колегите от Hermes във Венеция, те ми казаха, че е абсурд да успея да вляза в градината. Но моята упоритост, също като тази на лорд Еден, преди две години се увенча с успех.

Как успяхте да „отворите вратите“ на градината?

Писах на Фондацията на Хундертвасер. За изненада на всички, получих отговор. За още по-голяма изненада – беше положителен. Отговориха ми, че всеки месец получават стотици молби за „Градината на Еден“, на които отказват, но моята идея им е харесала. На 22 декември 2016 г. получих разрешение и на 4 януари 2017 г. бях в градината. Също като вас, аз отворих вратите на градината за пръв път в един студен зимен ден с вятър, който ме пронизваше до костите. Нямаше цветя, но всичко беше толкова зелено! Тези първи крачки по пътеките бяха невероятна емоция, защото „Градината на Еден“ беше сбъдната ми мечта.

Предполагам, скоро след зимното ви запознанство с тайнствената градина, отново сте се върнали?

Всеки месец идвах в градината, за да усетя различните й аромати през различните месеци. И така до октомври 2017 г., когато започнах работата по Un Jardin Sur La Lagune.

Личното посвещение, което ни остави Кристин Нажел

За колко време сътворихте аромата?

Десет месеца бяха нужни за моето проучване на градината, след което шест месеца работих по аромата.

С какъв парфюм сте в момента?

Не нося парфюми в смисъла, който всички влагат. Използвам кожата си за работа – ако ме видите през деня в ателието ми, по ръцете ми навсякъде има стикери, маркиращи различните ароматни миксове, които всъщност са тестове за парфюма, над който работя в момента. Когато го завърша, затварям страницата и не се връщам към това ухание, продължавам към следващото.

Защо цветът на флакона не е зелен, като градината?

Всъщност флаконът е в цветовете на градината – в нюансите на охра, които видяхте върху стените й. А във Венеция слънцето е по-различно, отколкото в Париж и охрата има сияен оттенък. Вижте косата ми! Обожавам Венеция, защото преоткривам цветовете!

Мислели ли сте какъв щеше да е животът ви без парфюми?

Моята работа е най-хубавата работа на света. Но има и недостатъци, разбира се – дори когато спя, носът ми продължава да работи (смее се).

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser