Преминете към основното съдържание

Експертите обясняват: защо жените по-често инициират развод

Според някои изследвания в съвременния свят 70% от започналите процедурите за развод са дами.

Американско е проучването, което определя тези 70%, но и в повечето т.нар. съвременни общества е видно, че жените стават все по-склонни да предприемат стъпки за прекратяване на брака. Интересно е, че традиционно пак дамите са тези, които са по-активни в желанието си да открият половинка, с която да се установят за цял живот. Хем така, хем иначе – какво всъщност мотивира дамите да са толкова непостоянни в желанията и намеренията си?

Защо се случва така...

За да проумеем къде е проблемът, е важно да осъзнаем мотивите за това поведение – защо жените все по-често възприемат брака като пречка и желаят да го прекратят. Ето ги трите основни фактора.

1. Жените все повече гледат на брака като на пречка в личното им и професионално развитие

Работещите дами днес са много повече, отколкото са били в миналото, когато преобладаващата част от тях са били заети приоритетно с домакинството и грижите за децата. В Америка например работещите жени днес са малко над половината от всички заети лица в страната. Но това не означава, че техните други задачи, свързани с домакинството и децата, са намалели! Съпругите все още в много случаи приемат фамилните имена на съпрузите си и понякога са подложени на натиск в тази посока. Мъжете все още масово очакват от съпругите си да вършат преобладаващата част от домакинската работа и да полагат по-голямата част от грижите за децата.

Доклад от 2019 г. на американското Бюро по трудова статистика сочи, че 49% от жените ежедневно извършват домакински дейности, като за сравнение – с такива всеки ден се занимават едва 20% от мъжете, дори и когато и двамата партньори работят. Ако една жена изкарва повече пари от половинката си, а същевременно трябва и да домакинства повече от него – не е чудно, че бракът изглежда все по-малко изгоден за дамите.

И още – някои жени не намират подкрепа от половинката си, когато постигат успех в работата си. Според научни изследвания голяма част от мъжете изпитват психологически стрес от това, че нежната им половинка изкарва повече пари от тях. Има жени, които не приемат отношение, което ги възпира от желаното кариерно развитие и предприемат стъпки към развод заради оказвания натиск да са предимно домакини и майки.

2. Жените поемат по-голям емоционален товар

Традиционно мъжете не са учени как да изразяват емоциите си, а това означава, че жените полагат повече усилия в тази сфера от живота на двойката. Мъжете, за разлика от жените, рядко търсят емоционална подкрепа извън двойката, дамите пък са по-склонни да споделят с приятелки и близки хора. Тези особености предопределят факта, че на мъжете им е по-лесно просто да следват статуквото.

3. Все по-малко вероятно е жените да толерират лошо поведение

В миналото, за да имат икономическа сигурност, жените е трябвало да си „затварят очите“ за някои считани за типични „мъжки поведения“.

Съвременната жена обаче е все по-малко склонна да се примири с изневярата на половинката си.

След като периодът на т. нар. „меден месец“ приключи, някои мъже драстично променят поведението си от романтично до прояви на контрол и емоционално насилие. За съжаление, това се случва в много бракове и жените днес все повече не го приемат!

По материали от сп. Журнал за жената

Още по етикети

развод , партньорство
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser