Преминете към основното съдържание

Елегантното празнуване на 8 март е... във Филхармонията

В концерта, посветен на Деня на жената, Софийската филхармония е подготвила комплимент за всички дами в зала
Беатриче Венеци
Беатриче Венеци © Софийска филхармония

Три дами и един джентълмен се срещат на сцената на зала „България“ на 8 март! Две от тях са най-младата италианка диригент – Беатриче Венеци, и българската солистка Лили Богданова. Третата – покойната съпруга на композитора Робърт Шуман – композиторката Клара Шуман, ще присъства задочно, чрез своя „Концерт за пиано и оркестър в ла минор“. А джентълменът е... вечният Чайковски, тъй като програмата включва и неговата „Четвърта симфония“.

Най-младата жена-диригент на Италия

Беатриче Венеци застава за първи път на пулта пред Софийската филхармония. Най-младата жена-диригент на Италия е главен диригент на Младежкия оркестър „Скарлати“ в Неапол и помощник-диригент на Младежкия оркестър на Армения.

Родена в града на Пучини – Лука, тя завършва Консерваторията в Сиена с пиано и Консерваторията „Джузепе Верди“ в Милано с дирижиране, и то – с пълно отличие. Скоро след това става асистент на маестро Олег Каетани и на маестро Джон Акселрод.

Симфоничния си дебют като диригент прави през 2012 г. Истинска звезда в родната си Италия, Беатриче Венеци вярва в бъдещето на класическата музика, обича да експериментира и да провокира вниманието на публиката.

Момичето с ленените коси

Лили Богданова е носител на наградата на Алегро Виваче, „Млад музикант на 2014“, както и на още многобройни призове от международни конкурси в България, Италия, Мароко, Англия, Чехия...

© Софийска филхармония, Лили Богданова

Завършила е Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“ при проф. д-р Борислава Танева. Следвала е и в музикалния институт „В. Белини“, Катания, Италия с преподавател Даниеле Петралия. Понастоящем Лили е студентка в една от най- престижните музикални академии в света – Висшето училище по музика „Ханс Айслер“ в Берлин, в класа на проф. Елдар Неболсин.

През 2014 г. издава първото си CD „Момичето с ленените коси“. Концертира като солов и камерен музикант, както и като солистка на оркестри в Европа, Америка и Азия.


МАРИЯ КАРАКУШЕВА: НЕЖНАТА СИЛА НА КЛАСИЧЕСКАТА МУЗИКА


Звездата на своето време

Клара Шуман пък е една от малкото жени-композитори със значими произведения. Звезда на своето време и съпруга на Робърт Шуман. тя композира „Концерта за пиано и оркестър в ла минор“ едва 15-годишна!

По-късно губи увереността си като композитор и се фокусира върху кариерата си на пианист. Свири на сцена близо 60 години. Близка приятелка с Брамс, госпожа Шуман популяризира музиката му сред широката публика.

В нейна компания, а също и в тази на Лили и Беатриче, сме сигурни, че 8-март ще е не просто музикален, а красив, нежен и емоционален. Типично по женски!

ОЩЕ:


КАК ЗВУЧИ DESPACITO НА ДВЕ ВИОЛОНЧЕЛОТА?


messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser