Преминете към основното съдържание

Елизабет II предава кралските правомощия на принц Чарлз

Великобритания се готви за нов крал. Поради сериозни здравословни проблеми кралицата не успя да изнесе традиционната си реч пред парламента.

Великобритания изтръпна: за първи път от 1963 г. Елизабет II не говори пред парламента. Според официалното изявление на двореца, кралицата не е могла да излезе пред поданиците си „поради проблеми с мобилността“. Просто казано, Нейно Величество не може да стане от леглото и да се движи без инвалидна количка.

Вместо кралицата тържествена реч произнесе принц Чарлз. За него това беше първата реч пред парламента и това означава само едно: до възкачването му на трона остава само една крачка.

По време на цялото си управление Елизабет II е пропуснала откриването на парламента само два пъти - през 1959 и 1963 г., и двата пъти поради бременност.

През юни 2022 г. Великобритания ще отпразнува платинения юбилей от управлението на кралицата. Дори принц Хари планира да посети важния празник заедно с Меган Маркъл и децата.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser