Преминете към основното съдържание

ELLE чете: Книгите, които ще ви настроят на коледна вълна

Най-новите издания на тема Коледа са посветени на празничните вълшебства, приказните истории и влюбванията, които се случват под светлината на свещите
© iStock

Приказна Коледа

Момчето, което обичаше Луната e история за малко момче, което минава през различни препятствия, за да спечели любовта на Луната.

Поетичният език, съчетан с красиви и оригинални илюстрации, превръщат книгата в неповторимо изживяване и за малки, и за големи.

Обсипаните със звезди страници на приказката, издадена у нас от „Кръгозор“, се радват на огромен успех по цял свят. Тя дори е се изучава от студентите в Националния университет на Тайван като пример за богат набор от метафори и други художествени изразни средства.

Авторът ѝ – италианецът Рино Алаймо, e карикатурист, илюстратор и работи във филмовата индустрия. „Момчето, което обичаше Луната“ е първата му книга. Тя е адаптация на едноименния му късометражен филм, отличен с редица международни награди и определян за един от най-красивите семейни късометражни филми в света.

© „Кръгозор“

В навечерието на Коледа издателство „Апостроф“ предлага на българските читатели сборник с едни от най-великите световни класики – „Приказни истории от Оскар Уайлд“.

Тя събира най-превежданите и популярни приказки от английския писател, а оригиналните илюстрации, изработени специално за книгата, придават на познатите произведения ново звучене. Изданието включва приказките от сборниците „Щастливият принц и други истории“ и „Къщата на наровете“. Техните текстове са непреходни послания, които възпитават и учат на доброта, човечност и лоялност.

Приказните истории на Оскар Уайлд имат огромна сила върху въображението и емоциите на децата днес, но тази книга не е предназначена само за най-маклите, а има и своето послание към всички нас.

Снежната кралица, Палечка, Огнивото, Оловния войник, Малкия Тук – историите, чието вълшебство сме откривали под елхата не една Бъдни вечер или пък коледна утрин, които са омагьосвали още нашите родители и които трябва да завещаем и на нашите деца, се завръщат. А заедно с тях отново се докосваме до приказния свят на Андерсен!

© „Апостроф“

С първия том „Събрани приказки и разкази“ от Ханс Кристиан Андерсен издателство „Ентусиаст“ поставя началото на амбициозна поредица, която ще се превърне в пълната колекция от произведенията на датския класик. Този път обаче любимите творби достигат до нас по нов начин – в директен превод от датски и с илюстрациите на Вилхелм Педерсен – първия художник, поел нелеката мисия да създаде рисунки по произведенията на Андерсен преди повече от 150 години.

© „Ентусиаст“

Как малкият Клаус стана Дядо Коледа“ (изд. Colibri) е трогателната история на белобрадия старец, разказана закачливо, с много топлота и обещание за чудо. Тя ни връща към волното детство на малкия Клаус с голямо сърце, който ще отрасне сред невероятни същества, ще се научи да надхитрява злото, а после ще се върне в света на хората и цял живот ще прави само едно – ще дарява радост.

© Colibri

Романтична Коледа

Любов, Париж, Коледа и книги – 4 вълшебни думички за читателите на „Малката книжарничка край Сена“ (изд. Ciela)!

В романа няколко месеца преди Коледа две приятелки, които живеят от двете страни на Океана, решават да си разменят градовете и… книжарниците. Французойката Софи, която страда по неверен мъж, иска да избяга от Париж и заминава за САЩ, за да поеме книжарницата на американката Сара. Приятелят на Сара – красивият млад журналист Ридж, пътува по работа из целия свят, затова тя поема към Париж, където има по-голям шанс да се виждат. Дали във френската столица ще намери идилията, която очаква?

© Ciela

Какво се случва, когато едно семейство е принудено да прекара цяла седмица заедно по Коледа, без да може да излезе от къщата и без да има контакт с външния свят? Ще разберете от романа „Седем дни от нашия живот“ (изд. Кръгозор)!

Емоционална, трогателна, но и забавна история, в която членовете на едно семейство ще споделят проблемите си, ще разкрият всичките си тайни и ще осъзнаят колко малко знаят един за друг.

Ако харесвате коледни филми като „Наистина любов“ и „Камъкът на раздора“, ще оцените и този на моменти сърдечен, в други – ироничен и хаплив разказ, дори да не сте сред онези, които с удоволствие се връщат в родните си домове за празниците и ги прекарват със семейството си.

© „Кръгозор“

Джени Хейл – авторката на дамски коледни романи, пише тази любовна история с аромат на горещ шоколад и канела, за да ви накара да повярвате, че по Коледа наистина стават чудеса.

В „Коледни пожелания и бисквитени целувки“ (изд. Хермес) Аби е самотна майка, която обича семейството си повече от всичко на света. Помага на близките си и се е посветила на отглеждането на десетгодишния си син Макс. Работи на две места, за да ги издържа, и оставя мечтата си да стане интериорен дизайнер на заден план.

Една красива история за преследването на мечтите, за магията на Коледа, за моментите, прекарани със семейството... И за тръпката да се влюбиш под светлината на коледните лампички.

© „Хермес“

Коледни пожелания

Ако си мислите, че заслужавате повече от това, което получавате, „Мога да постигна всичко, стига да знам какво искам“ (AMG Publishing) ще ви убеди, че сте прави.

Вероятно е да се разпознаете в повече от една глава. Прочетете ги всичките! Получете нужния тласък, за да си спомните кои сте, защото живот без посока е живот без страст.

© AMG Publishing

Книгата е логично продължение на бестселъра „Моделирай мечтите си“, а практичната програма на Барбара Шер ще ви научи:

  • Какво да направите, ако никога не сте избирали да бъдете това, което сте днес.
  • Как да излезете от коловозите и да поемете по правилния път.
  • Как да си окажете първа помощ, за да парализирате хроничната негативност.
  • Как да преосмислите голямата си мечта.
  • Как да спрете да чакате късмета и да започнете да го създавате.

Приемете всички тези съвети като вълшебно коледно пожелание, чието заклинание самите вие можете да сбъднете!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser