Преминете към основното съдържание

ELLE празнува Световния ден на животните с Диа Мирза

Боливудската актриса и модел е заразителна с любовта си към животните. Нейните каузи са идеалното вдъхновение за 4 октомври – World Animal Day!
Диа Мирза
Диа Мирза © UN Environment

Освен модел, продуцент и предприемач, Диа Мирза е и една от най-успешните боливудски актриси. Участвала е както в редица ревюта, така и в завидно количество блокбастъри. Със своя телевизионен дебют – „Ганг, душата на Индия“, Диа ангажира вниманието на зрителите и с проблемите, които са следствие от промените в климата.

Като посланик на добра воля за ООН, посланик на програмата „Kids for Tigers“, програма на Sanctuary Asia за опазване на тигрите, основател на инициативата Club Nature на Wildlife Trust of India и първия индийски посланик на Save the Children, Диа има много какво да ни каже, за да ни вдъхнови за промяна.

У дома имах примера на баща ми“

И то – навръх 4 октомври, Световния ден на животните, които тя така обича! Учените вече установиха, че диви животни като пандите, орагутаните, тигрите и лъвовете може да не оцелеят до 2020 г. Ако текущата ситуация не се промени, ние рискуваме да изгубим 2/3 от гръбначните животни в следващите 2 години. Вижте какво има да ни каже Диа в защита на своите диви любимци!

Диа, какво те накара да осъзнаеш последиците от климатичните промени?

Беше през 80-те. Тогава още ходех на училище и участвах в различни кампании. Тогава започнах да осъзнавам и да ставам все по-ангажирана с проблемите в резултат на климатичните промени. У дома имах примера на баща ми, който отказа да работи по един дизайнерски индустриален проект, тъй като беше установил, че отпадъците ще се изхвърлят в близката река.


ТАТЯНА ПАТИЦ И НЕЙНИЯТ СИН ОСИНОВЯВАТ 8 СЛОНЧЕТА


Кога и как се ангажира с Програмата на ООН за околната среда?

Годините участие в подобни мисии с различни организации, работата ми по информативни кампании, създаването на съдържание за медии и обществената ми ангажираност да отварям очите на хората по въпросите за опазване на дивия живот, за чист въздух, на устойчиво развитие бяха все причини от ООН да ме изберат за техен посланик на добра воля.

Природата е най-добрият източник“

Какви са целите и мисията на програмата?

Нашата цел в Индия е да осигурим безопасно местообитание на дивите животни, да работим заедно с държавното управление и частния сектор, за да подобрим качеството на въздуха, да намалим пластмасата, да се борим за чисти морета и океани и да подпомогнем изграждането на доброволческа мрежа за защита на околната среда.

По какви проекти работиш към момента?

Тази година имахме много работа по отбелязването на Световния ден на околната среда на 5 юни, тъй като Индия стана страната домакин на инициативата. Надяваме се това да е вдъхновило по-мащабна анхажираност, особено за намаляване на употребата на пластмаса в страната ни.


МОДЕЛКАТА БАРБАРА ПАЛВИН СЕ УЧИ ДА ПЕСТИ ВОДА


Твоето послание към света?

Всеки път когато използвате и изхвърлите нещо, всеки път когато купувате или предлагате нещо, мислете за това, откъде идва то и къде ще отиде после! Природата е най-добрият въздушен филтър, най-добрият източник на вода и енергия, така че всяко наше развитие трябва да бъде устойчиво.

Специални благодарности на www.unenvironment.org

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser