Преминете към основното съдържание

ELLE препоръчва: изложбата на една финландка, която живее в България

„Частици от дъгата и други истории“ на Хейди Ефрат ще бъде представена в „Къщата на София“
© Личен архив

Запознайте се с Хейди Ефрат – една художничка с финландско-израелски произход, която твори в България. Картините й са изключително цветни и вдъхновяващи, а самата тя казва, че с тях иска да даде възможност на хората да се потопят в друга реалност, която обаче отразява собствения им свят. „Успех за мен като художник е да ви накарам да се спрете пред картината и тя да предизвика у вас нещо неочаквано“, казва самата Хейди. Досега художничката е имала изложби във Финладния, Израел, Германия, Филипините и София, а творбите й са част от частни колекции в същите държави. Решихме да се срещнем с нея и да разберем повече за картините, които рисува, както и за предстоящата й изложба в „Къщата на София“ – „Частици от дъгата и други истории“.

Здравей, Хейди! Какви картини ще видим в предстоящата ти изложба в „Къщата на София“?

Кураторът ми, Цветелина Русалиева, ми помогна да избера прекрасна колекция от картини от последните няколко години. Повечето от тях са акрил върху платно, по-малка част са на хартия.


KАКЪВ СКРИТ ТАЛАНТ Е ИМАЛА МЕРИЛИН МОНРО?


Какво те вдъхновява в творчеството ти?

Обичам да рисувам. Празното платно сякаш ме вика. Рисуването е начин да изразя чувствата си, моите моменти, емоции, всичко. Изкуството ми отразява самата мен и всичко около мен. Процесът на рисуване е моето вдъхновение. Той е пленителна последователност от събития, в която трябва да съм наясно със всяка стъпка от създаването на картината – от избора на цветове до фианализирането й. Така че, както подсказва и името на изложбата, картините ми са нещо като кратки истории. Те не са задължително моите истории. Въпреки че всяка история започва с моите изразни средства и моето въображение, завършената картина зависи от въображението и емоциите на този, който я гледа. И това също може да варира, тъй като ние сме различни и може да преживеем картините по напълно различни начини. Това за мен е най-великата цел на изкуството – то отразява човека, който я гледа, събужда в него нещо неочаквано, кара го да мисли. Той може да открие красотата и спокойствието на пръв поглед, но вторият поглед е най-важен. Аз съм успяла като художник, когато някой се спре пред картините ми. Обожавам да чувам историите на хората за творчеството ми. Това е страхотна награда за мен!

Как би описала картините си?

Те са част от съвременното изкуство с дълбоки цветове, интуитивно избрани теми и умишлено нямат само един обект или нещо общо помежду си. За мен е невъзможно да огранича креативния процес до само един тип или стил. Размерът на платното ми често е голям, обожавам картини на големи платна. Рисувам интуитивно. Картините ми имат няколко пласта – на физическо и на ментално ниво.


ХУДОЖНИК, ТАНЦЬОР ИЛИ ПРОСТО БОЖЕСТВЕНИЯТ IMMA


Кога и защо дойде в България?

Преместихме се тук през февруари 2017 г. заради работата на съпруга ми. Дойдохме в България след почти 4 г. в Манила, Филипините. Имам две дъщери – на четири и на седем. Ще останем тук поне още 3 г. Наистина съм благословена като художник, че мога да работя навсякъде и сега съм много щастлива, че мога да представя изкуството си тук, в България!

Какво предстои за теб след изложбата?

Рисуване. И ще имам още две изложби в София до края на годината.

Научете повече за Хейди Ефрат от сайта, Facebook и Instagram страницата й. А изложбата „Частици от дъгата и други истории“ можете да разгледате от 3 до 17 юли в арт център „Къщата на София“. Вижте и малка част от картините, които Хейди ще представи другия месец, в галерията.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser