Преминете към основното съдържание

ELLE препоръчва: Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“

Руската камерна филхармония Санкт Петербург ще гостува на фестивала във Варна с едни от най-емблематичните шедьоври на филмовата музика

Ако обичате киното, планирайте лятната си почивка във Варна от 25 август до 3 септември, когато морската ни столица ще е домакин на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“.

Във връзка с 25-то му издание се проведе пресконференция с участието на проф. Александър Грозев (художествен директор) и г-н Тошко Гяуров (директор на ФКЦ-Варна). Проф. Грозев подчерта, че Варна трябва да се гордее с кинофестивала „Любовта е лудост“, тъй като той е част от културния делник на града.

В програмата ще участват 12 конкурсни филма, които ще се състезават за статуетките „Златна Афродита“.

В съпътстващите панорами на национални кинематографии ще вземат участие филми от Унгария, Дания, Индонезия – кино, непознато за българския зрител, но с участия и награди от много кинофестивали.

В програмата са включени и панорами на продукции с награди от фестивали, световни хитове, филми на известни режисьори, и разбира се, български филми. За поредна година ще бъде присъдена и почетната награда на изтъкнат кинотворец – тази година тя е за актрисата Емилия Радева, която чества своята 85-годишнина.

За първи път в програмата на фестивала ще бъде включен модул „Младежко кино“, в който ключово място заема „Фестивална КиноАкадемия“ - образователен проект на ФКЦ в рамките на „ВАРНА – ЕВРОПЕЙСКА МЛАДЕЖКА СТОЛИЦА 2017“. Образователната платформа на Фестивален и конгресен център продължава с поредица от събития с цел да развива вкуса към европейското кино и критическия поглед на младежката публика. През август ще се състои майсторски клас с излъчване на успешно приключилите проекта и сформиране на жури към модул „Младежко кино“ на 25-я МФФ „Любовта е лудост“. Младежкото жури ще бъде подпомагано от трима млади кинокритици от Лондон, Рим и Делхи.

Освен първите 25 години на любовния кинофестивал, ще бъдат чествани и 100 години от най-стария запазен български филм „Любовта е лудост“, дал наименованието на кинофорума (1917г., режисьор е "пионерът на родното кино" Васил Гендов).

В колаборация с общонационалната кампания Пътуващо лятно кино с БНТ1 за възстановяване на летните кина в България и за популяризация на българското кино, на 28 август в английския двор на Фестивален и конгресен център ще се състои прожекцията „Летовници“, режисьор Ивайло Пенчев.

ФКЦ-Варна организира Четвърти младежки конкурс на тема: „Плакат на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“ 2017“ с 3 парични награди – голямата награда на зрителите чрез гласуване във Фейсбук, награда на гостите и награда на акредитираните за фестивала журналисти.

Визията на кинофестивала за 2017 г. е подарък от варненския художник Петьо Маринов, който е използвал фрагмент от своя живописна творба – прегърнати мъж и жена. Прегръдката е толкова силна, че те се озовават в морските дълбини.

Руската камерна филхармония Санкт Петербург ще гостува на фестивала „Любовта е лудост“ на 31 август с репертоар от световната класика, с едни от най-емблематичните шедьоври на филмовата музика.

Солист ще бъде легендарният Рене Гизен, станал популярен с харизматичната култова хармоника от филма „Имало едно време на запад“ на Енио Мориконе, музика от филма „Винету“ и др. Ще чуем още Майкъл Гершуин - цигулка, Владимир Бродски и Роман Купершмид – кларинет, под диригентската палка на Юрий Гилбо.

Поводът на този грандиозен концерт е 25-годишният юбилей на МФФ „Любовта е лудост“, като първите 25 билета ще се предложат за продажба с 25% отстъпка от 13 юни

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser