Преминете към основното съдържание

ELLE тест: Коя е вашата житейска философия?

Едни от най-мъдрите наръчници за живота са писани още преди хилядолетия. Открийте около кой от тях гравитират собствените ви възгледи!
© Thinkstock

Шестима големи философи, шест различни начина да се отговори на най-важните екзистенциални въпроси. Кое учение подхожда най-много на вашия характер? Ще разберете, като отговорите на следните въпроси и преброите колко пъти сте попаднали на една и съща буква. Тя ще ви отведе към вашия тип философия. В случай че получите равенство между две букви, сте смесен тип и трябва да прочетете и двете съответстващи заключения.

1. Какво най-малко си представяте за самите себе си?

1) Да живеете без страст (А)

2) Да бъдете в застой (В)

3) Да не бъдете любопитна (F)

4) Да сте като всички останали (E)

5) Да разхищавате (D)

2. Точно преди важна среща ви се чупи токчето на обувката. Как реагирате?

1) Питате се как можа да се случи (В)

2) Веднага си купувате нов чифт обувки (А)

3) Залепяте го (С)

4) Докуцуквате до срещата и развеселено разказвате за своята зла участ (Е)

5) Никога не носите токчета (D)

6) Чупите и второто токче (F)

3. Представете си, че живеете в Ню Йорк. Как се чувствате там?

1) Да се махаме бързо! (D)

2) Какво изобилие от възможности! (А)

3) Никъде другаде няма толкова много интересни хора! (В)

4) Без значение къде живее човек: всяко място има своите плюсове и минуси (С)

5) Хаосът не може да наруши спокойствието ми (Е)

6) Това е място за ексцентрици (F)

4. Вашият партньор ви счита за...

1) Малко затворена (С)

2) Приятелка, на която може да разчита (В)

3) Безнадеждно романтична (А)

4) Жена с богата фантазия (D)

5) Твърде независима (Е)

6) Крайно упорита (F)

5. За каква професия мечтаехте?

1) Писател (F)

2) Комик (Е)

3) Майстор на мебели (С)

4) Градинар (D)

5) Биолог (В)

6) Музикант (А)

6. Когато остарете, бихте искали...

1) Да си спомняте за пълноценно изживените години (А)

2) Да сте придобила мъдрост (В)

3) Да знаете точно коя сте (С)

4) Да имате много приятели (D)

5) Да постигнете хармония със себе си (Е)

6) Да сте вдъхновила другите (F)

7. На кого се възхищавате най-много?

1) На Далай Лама (Е)

2) На Леонардо да Винчи (В)

3) На алпиниста Райнхолд Меснер (С)

4) На Света Богородица (D)

5) На Барак Обама (А)

6) На Шон Пен (F)

8. Кога сте най-щастливи?

1) Когато изцяло се потопите в работа (A)

2) Когато сте с приятелите си (D)

3) Когато успешно се справите с някоя задача (C)

4) Когато научите нещо ново (B)

5) Почти винаги сте в добро настроение (E)

6) Когато се чувствате свободна (F)

9. Какво търсите?

1) Реализация (А)

2) Вдъхновение (В)

3) Спокойствие (С)

4) Яснота (D)

5) Наслада от живота (Е)

6) Иновация (F)

 

ОТГОВОРИ

ПЛАТОН: най-много А

Произхождащият от знатно атинско семейство Платон (около 427 г. пр. Хр. – 348/347 г. пр. Хр.) станал ученик на Сократ едва 20-годишен. Загърбил всичко, за да се посвети с цялата си страст на философията. Той вярвал, че любовта (към хората, науката, истината) е вътрешният двигател на стремежа към красивото и доброто. Ако сте Платонов тип, вероятно сте жизнеутвърждаващ оптимист. Занимават ви екзистенциалните въпроси и имате афинитет към спиритуалното. На работното място ви смятат за вдъхновени, а в интимните отношения – за идеалисти. За да сте щастливи, трябва да отговорите на ключовия въпрос във вашия живот: Какво обичате? Онова, което разпалва страстта ви, е и нещото, което придава смисъл на вашето съществуване.

АРИСТОТЕЛ: най-много В

В продължение на 20 години Аристотел (384 г. пр. Хр. – 322 г. пр. Хр.) посещавал школата на Платон, преди да създаде своя собствена и да се посвети на задълбочени изследвания на природата. Произтичащите от това негови възгледи за света дълго определяли обществената мисъл – чак до XVI в., когато възникват съвременните природни науки. Ако сте Аристотелов тип, при всяко положение притежавате изследователски нюх. В личните отношения сте лоялна и грижовна. Следвате плановете си с огромна прилежност. Един недостатък: когато се наложи да чакате, за да успеете, бързо ставате нетърпеливи. За по-лесно постигане на целите Аристотел съветва: учете се от своите идоли. Изучете техните характери и стратегии за успех.

ЗЕНОН: най-много С

За да бъде щастлив, човек трябва да се примири с това, което му е подготвил животът – все едно дали добро или лошо, постулирал Зенон от Китион (около 335 г. пр. Хр. – 262 г. пр. Хр.). Философът е основател на стоицизма – една от най-авторитетните елинистични школи. Ако сте Зенонов тип, светогледът ви е ориентиран към практичното. На работното място сте се утвърдили като водеща личност. Цените доверието, което получавате в интимен план, но изпитвате затруднения да се доверявате на другите. Как да водите по-хубав живот? Зенон вярвал, че абстрактните идеи не са особено надеждни. Много по-реалистично е сам да наблюдаваш себе си и своето поведение и да опиташ да промениш всичките си негативни качества – самопознанието като път към щастието!

ЕПИКУР: най-много D

Епикур (341 г. пр. Хр. – 271 г. пр. Хр.) основал своята школа в една градина. По негово мнение всеки се нуждае от място за уединение сред природата, а в големия град той виждал причината за нашите страхове. Ако сте Епикуреев тип, значи цените особено много естествените неща. Според вас прекалената амбиция загрозява характера, но това не означава, че мързелувате. В офиса всеки може да разчита на вас, а в любовта сте откривателски настроени. Вашият проблем: Как се живее простичко в този сложен материалистичен свят? Съветът на Епикур: Експериментирайте! Ние добавяме: заменете традиционната почивка с пътуване до непознати земи, вечерите пред телевизора – с хапване с приятели. Най-важна е способността да се радвате и на най-малките неща.

ПИРОН: най-много Е

Пирон (около 360 г. пр. Хр. – 270 г. пр. Хр.) създал скептицизма, след като се запознал с индийски йоги. Срещите му с източните философи повлияли на неговото учение. Според Пирон човек трябва да спре да се тревожи, за да понася живота по-леко. Въздържането от емоции и чувства дава и по-ясен поглед върху света. Ако сте Пиронов тип, вашата житейска настройка е за отпускане и отмора. Другите ви считат за неконвенционални и ви се чудят. На работното място вие сте служителят, който има нужното търпение, за да се занимава с детайлите. В личния живот действате толкова спокойно, че често партньорът ви смята за незаинтересована. Пироновият път към щастието: изпуснат полет, повреден компютър? Посмейте се върху бедите и ядът ви ще намалее двойно.

ДИОГЕН: най-много F

Диоген (412 г. пр. Хр. – 323 г. пр. Хр.) е бил „анархистът“ сред античните мислители. Известен е с това, че живеел в бъчва и че се държал ексцентрично. Според него щастието е в тоталната независимост. Ако сте Диогенов тип, значи ви приемат за бунтар. При избора на работа предпочитате области, в които се цени иновативното мислене. Вашата склонност към експерименти в личните отношения не е по силите на всеки. Диогеновият съвет за един истински свободен живот: поне веднъж в седмицата нарушавайте някоя от установените норми и традиции. Придайте конструктивна цел на своя „бунт“! Отблагодарете се на шофьора на автобуса, изхвърлете в коша за боклук хартийка, паднала на улицата, но откажете да работите извънредно.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser