Преминете към основното съдържание

Коя емоция действа като афродизиак

Ревността е добре дошла навсякъде, където можете да си представите горещ секс
© Thinkstock

Хапчетата за потентност отдавна са факт, но май все още няма лекарство, което да ни накара отново да пожелаем някого от сърце, душа и с цялата си страст. Всъщност има. Само че не е под форма на таблетка, а на... емоция: ревността! „Вместо да се срамуваме от нея, трябва да приемем съществуването й и да се научим да не я потискаме. Това е първата стъпка. Втората се състои в нейното опитомяване чрез изключителната (и забравена) сила на флирта“, съветва Вили Пасини, психиатър, сексолог, преподавател във факултета по медицина към Миланския университет и автор на десетки бестселъри. Сред тях е и книгата „Ревността“, в която проф. Пасини разглежда тази емоция като положителен фактор и дори като афродизиак.

Провокацията

Ако се чудите как въпросното „опитомяване“ действа на практика, припомнете си за големия брой мъже, които признават: гледката на танцуващата с друг мъж тяхна половинка ги възбужда. Може би защото си припомнят, че партньорката им е желана и от други представители на силния пол, че не е само „част от пейзажа“, че „не им е в кърпа вързана“. Същото важи и в обратния случай – когато жената е в позицията на провокираната половинка. Психолози от шотландския университет в Абърдийн обясняват повишеното желание у ревнивките с „ефекта на преписвачката“. При него колкото повече дами се усмихват на един мъж, толкова по-желан е той от жените наоколо.

Малко съревнование между жените е полезно.

Коя изневяра предпочитате?

Реакциите на жените и на мъжете в горните примерни ситуации обаче често са различни. Защото, както твърди Вили Пасини, жените са по-ревниви от силния пол. Изненадващото заключение се дължи на експеримент, в който професорът задал на 400 двойки един и същ въпрос: „Ако установите, че вашият партньор е предал доверието ви, какво предпочитате да е предателството: да спи с друг/а, докато си мисли за вас, или да спи с вас, докато си мисли за друг/а?“ 70% от мъжете избрали втория вариант, а повечето жени – първия. Професорът обяснява резултатите така: „Мъжете са полигамни по природа и са склонни да имат повече връзки, докато дамите са доволни и само с един партньор. И все пак мъжките чувства са по-трудни и дълбоки, а интензивността им понякога е толкова голяма, че е невъзможно да ги контролираш. Затова мъжката ревност може да е ужасна и опасна за околните.“

Жените ревнуват повече от силния пол.

Златната среда

Как тогава ревността може да подобри сексуалния ви живот? Най-напред, като отговорите на следните изисквания:

Да е умерена. Ревността е полезна само в малки количества, но не и когато е извън контрол. „Има жени, които превъртат от ревност само ако някое момиче ме загледа за повече от 2 секунди. Това се отразява зле на сексуалния ми интерес“, казва Красен, преподавател по тае-бо. В тази насока е и коментарът на американския антрополог Дейвид Бус в неговата книга „Опасната страст“: „Ревността може да заздрави връзката между двамата, като поддържа страстта жива, но само когато е комбинирана с еквивалентно количество доверие.“

Да я приемате, вместо да я порицавате (в случаите, когато партньорът ви ревнува). „Ако непозната жена флиртува с мен и приятелката ми изревнува, това ще подейства стимулиращо на сексуалния ни живот. Малко съревнование между жените е полезно и определено гали егото на мъжа“, смята Красен. За разлика от него доста жени не приемат добре ревността и съответно – не усещат действието на „емоционалния афродизиак“. Намират за отблъскващо, когато са ревнувани, и не толерират подобно поведение. За тях ревността говори за слабохарактерност.

Да я приемате, вместо да я потискате и натрупвате (в случаите, когато вие ревнувате партньора си). Не смятате ли, че е сладко да проявявате по малко ревност към мъж, по когото си падате или с когото излизате отскоро? Така му показвате, че се интересувате от него и че го искате за себе си!

Защитна реакция

Тези умерени пориви на ревност действително биха могли да работят в наша полза. Ето какво се случва, когато видим, че партньорът ни се смее притеснително дълго на шегите на някое секси момиче... Да оставим настрана усещането, че искрите все още припламват, или уверението, което мъжът получава – че все още е желан от нас. По-важното е, че подобни сцени ни мотивират да се развиваме, да ставаме все по-добри. Ако например половинката ви се загледа по някоя дама със страхотно тяло, няма ли да ви мине през ум да започнете пак да спортувате? Работата върху собствения ни сексапил е като защитна реакция срещу опасенията от изневяра.

Експлозия от еротика

Доказва го и историята на моя познат Дамян, който казал на приятелката си, че сънувал как прави секс със съседката от отсрещния вход (а тя е суперсекси). „Проработи като заклинание! Тя намрази съседката начаса, сякаш сексът се беше случил в действителност.“ Приятелите на Дамян се чудят защо изобщо е разказал съня на жената, с която живее вече пет години и чиято ревност често придобива взривоопасни измерения. В отговора му обаче има логика: „Беше като обсебена от този сън цял ден. Но късно вечерта облече изключително секси бельо и... сексът определено беше по-добър, отколкото в съня ми!“ А на онези, които трудно си обясняват защо който и да е добре изглеждащ и възпитан мъж би се занимавал с дама, която експлодира от ревност, Дамян отвръща: „Намирам поведението й за еротично. Не е ли секси, когато едно от най-красивите момичета се бори за теб със зъби и нокти?“

​Не е ли секси, когато едно от най-красивите момичета се бори за теб със зъби и нокти?


Противопоказания

Внимание: ако вие или партньорът ви проявявате болезнена ревност, емоцията едва ли ще се отрази на двойката ви като афродизиак. При тази ревност, която някои психолози наричат „невротична неувереност“, реакцията на ревнуващия не се основава на реални факти, а на преувеличената му потребност от любов и неговата извънредна чувствителност към отхвърляне. Той отправя гневни реплики и обвинения, които често са неоснователни и отблъскват партньора. В такива случаи специалистите препоръчват индивидуална или брачна терапия.

Още по етикети

секс , ревност , емоции
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser