Преминете към основното съдържание

Емоциите променят цвета на очите

И това не е заради осветлението в стаята! На какво се дължи феноменът и кои вълнения му се отразяват най-отчетливо?
Щастието в погледа
Щастието в погледа © iStock

Очите на Ким обикновено са сиви. „Когато съм концентрирана върху някоя задача, стават тъмносини. Ако съм ядосана, стават черни. И това не е заради цвета или осветлението в стаята“, казва тя.

„Четох за много хора, предимно от ирландски, шотландски и уелски произход, които описват същото. Някои, като мен, се оплакват и от светочувствителност – има дни, в които не мога да излизам без слънчевите си очила. Но пък нощното ми зрение е перфектно.“

Най-силно оказващата влияние емоция

Подобна промяна описват и криминолози, разследвали серийните убийства, извършени от Тед Бънди. В документалния сериал за него, който излезе наскоро по Netflix, един от следователите припомня, че когато Бънди говорел за убийствата, сините му очи потъмнявали.


ФИТНЕС ЗА... ОЧИТЕ


Но не само светлооките могат да издават емоциите си с очи. „Моите очи са кафяви и когато съм щастлива, стават червеникаво-златисти“, пише участничка във форум по темата. Според учени, щастието е най-силно оказващата влияние емоция при промяната в цвета на ириса.

Причината се крие в определени ендорфини, които се отделят при силно вълнение и водят до разширяване на зеницата. Тя на свой ред променя видимата част от ириса.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser