Преминете към основното съдържание

Емоционален бърнаут: Сълзливи филми, целувки и още 5 начина да се справим с него

Идеалната целувка трае точно 6 секунди
© istock

Тази седмица си говорихме за емоционалния бърнаут. Оказва се, че той се среща доста по-често при жените, отколкото при мъжете. Като продължение на темата ви предлагам няколко неща, за които бихте могли да помислите, ако прецените, че сте близо до това състояние.

ПРАВЕТЕ УПРАЖНЕНИЯ

Един от най-ефективните начини за излизане от цикъла на стрес е физическата активност. Всичко, което кара тялото ви да се движи така, че да дишате интензивно и дълбоко за около 20 минути дневно, е вашето нещо. Изберете си и започнете.

ГОВОРЕТЕ С НЕПОЗНАТИ

Хората използват своите социални връзки, за да регулират емоциите си. Това невинаги важи за приятели, колеги и семейство, но вярвате или не, важи за непознати. Проучвания показват, че хората, участвали в случаен разговор с пътници във влак, се чувстват по-добре през целия ден в сравнение с мълчаливите пътници.

ГЛЕДАЙТЕ СЪЛЗЛИВ ФИЛМ

Докато наблюдаваме тежките преживявания и емоции на героите, тялото ни ги обработва. Проучване на психолози от Университета в Южна Флорида установи, че след като хората се наплачат, гледайки подобни сюжети, се чувстват по-добре (60-70% от тях).

ПАЗАРУВАЙТЕ ИЛИ ГОТВЕТЕ ВСЕКИ ДЕН

Според проведени проучвания прекарването на време в пазаруване и приготвяне на храна може да има медитативен ефект върху мозъка. Тялото се отпуска, свързва се с ума, вниманието е отклонено от притеснителните мисли.

ПОЧИВАЙТЕ СИ 42% ОТ ВРЕМЕТО

Изследвания показват, че използването на 42% от времето за почивка осигурява оптимално функциониране на имунната, храносмилателната и ендокринната система. Това е 10 часа за всеки 24 часа. Звучи много наистина, но тук са включени например физическата активност, разговорите за намаляване на стреса, взимането на вана...

ЦЕЛУВКА ЗА 6 СЕКУНДИ

Според американския психолог Джон Готман идеалната целувка трае точно 6 секунди. Това е дозата интимност, която сигнализира на тялото, че сме в безопасност и с някого, когото обичаме. 

ПРЕГРЪДКА ЗА 20 СЕКУНДИ

Минимум 20 секунди прегръдка са необходими, за да се понижи кръвното налягане, сърдечната честота и да се увеличи освобождаването на хормони на щастието. Затова... гушкайте се редовно и по много.

Още по етикети

стрес , психология
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser