Преминете към основното съдържание

Емоционално зависими ли сте? Или за пристрастеността в любовта

В "Яж, моли се и обичай" Елизабет Гилбърт дава едно от най-сполучливите описания на ситуацията

Гледах наскоро един френски филм за три момичета. Едната имаше приятел, в когото беше лудо влюбена (или поне така си мислеше). Отдели цели два часа, за да си избере предизвикателно бельо, с което да съживи сексуалния им живот, в който меко казано нещата не вървят много добре. В сюблимния момент той ѝ каза "трябва да поговорим". Оказа се, че е гей.

След това в рамките на няколко дни тя мина през всичките фази на депресията след скъсване. Във филма нещата бяха представени по-скоро комично, защото, съгласете се, понякога можем да погледнем на драмите и от този ъгъл. Всъщност по-често не можем, не и преди да е минало достатъчно време. Но да не се отклоняваме.


СЕКСЪТ НИ ПРАВИ ПО-ЩАСТЛИВИ ЗАРАДИ... ГУШКАНЕТО


Та това момиче и двете ѝ прятелки си намериха работа в огромен магазин за детски играчки, където работят само млади момичета и момчета като тях. Накрая се оказа, че тя е поставила нещо като рекорд, като е правила секс с всяко от момчетата още в първия месец след започване на работа там. И стигна до извода, че е емоционално зависима.

Всъщност тя просто си е набавяла това, което ѝ е липсвало преди. Но ако се върнем няколко стъпки назад, преди емоционалната зависимост, ще стигнем до пристрастеността във/към връзките. Нещата са взаимносвързани така или иначе и описаният по-горе случай е по-скоро частен. В общите случаи имаме разминаване не заради различната сексуална ориентация на партньорите, а заради различните очаквания.

В "Яж, моли се и обичай" Елизабет Гилбърт дава едно от най-сполучливите описания на ситуацията:

"Пристрастяването е белег на всяка любовна история, основана на сляпо увлечение. Всичко започва, когато обектът на твоето обожание ти даде упойваща, халюциногенна доза от нещо, което никога дори не си посмявал да признаеш, че искаш – може би емоционален спийдбол от бурна любов и размътени усещания. Скоро започваш да копнееш за това прекомерно внимание с натрапчивия глад на истински наркоман. Когато ти откажат дрогата, направо се поболяваш, обезумял и изтощен (да не кажа възмутен от дилъра, който отначало е насърчил тази пристрастеност, но вече не иска да доставя хубавото вещество – макар да знаеш, че го държи скрито някъде, по дяволите, защото преди ти го даваше безплатно).

Следващият стадий те заварва измършавял и треперещ в ъгъла и единственото сигурно е, че ще продадеш душата си или ще обереш съседите, само и само да получиш онова нещо още веднъж..."


КАК ЛЯТНАТА ЛЮБОВ МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ ЖИВОТА НИ?


Доста отчайваща картинка. Когато човек е във връзка, основана повече на фантазии, отколкото на реалността, вместо да се чувства като уникален и автономен индивид, приемащ партньора си като отделна личност, той може да възприеме, че партньорът му е част от него. Затова не харесвам теорията за половинките. Такива отношения най-често са обречени, защото единият участник започва да налага определени очаквания спрямо другия, започва да се опитва да упражнява контрол над него от страх да не загуби това чувство за сигурност и пълнота. Съответно другият се чувства притиснат, под постоянно напрежение, най-често е ревнуван и т.н.


ТАЙНАТА НА САМОЧУВСТВИЕТО ВЪВ ВСЯКА ВРЪЗКА


Какво съветват психолозите?

Психолозите съветват хората, склонни към пристрастеност във връзките и емоционална зависимост, да останат за малко сами, за да потърсят отговорите на няколко въпроса. Откъде идва усещането, че се нуждаят от друг човек, за да се чувстват добре? Защо търсят ситуации, които повтарят едни и същи модели на ранно привързване? Какви липси запълват чрез другия? Когато останат сами за определен период от време и се обърнат към себе си, тогава е по-вероятно да успеят да направят от половинката цяло.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser