Преминете към основното съдържание

Емоционална интелигентност: Петте зодиакални знака, които имат най-висок EQ

Дълго време измервахме успеха чрез коефициента на интелекта - IQ. Но през 90-те се появява терминът „емоционална интелигентност“ - EQ. И както се оказа, този показател е много по-важен за личния живот и професионалните постижения. С други думи, това е „мерна единица“ за това как реагираме в стресови или кризисни ситуации или как се отнасяме към близките си.

Като начало, малко информация. Какво е емоционална интелигентност? Този термин е измислен от психолозите Джон Д. Майер и Питър Саловей, които описват концепцията в пет части:

 • Емоционално самовъзприятие. Колко добре мога да разпозная и интерпретирам собствените си чувства.
 • Емоционална саморегулация. Как мога да се справя и да контролирам чувствата си?
 • Способност за самомотивиране и забавяне на удовлетворението. Колко съм ентусиазиран от ситуациите? Мога ли да изчакам наградата си?
 • Емпатия. Колко добре мога да възприемам и интерпретирам чувствата на други хора?
 • Социална компетентност. Колко добре мога да се справя с чувствата на другите? Мога ли да заразя ближните си с чувство на благополучие, увереност и ентусиазъм?
 • Някои хора по своята същност са по-емоционално компетентни от други. И, наред с други неща, има мнение, че това зависи и от знака на зодиака. Кои представители имат най-висок EQ според астролозите?

  Риби

  Вие сте чувствителна и креативна личност - символ на съпричастност и състрадание в зодиакалния кръг. Любящите и грижовни Риби имат повишен EQ - те винаги се опитват да видят нещата от гледна точка на другите хора.

  Близнаци

  Каквото и да се случи - Близнаците остават верни на себе си и на чувствата си. Вашият EQ се проявява в борбата с негативните емоции: вместо да ги натрупвате себе си, вие искате да "изясните всичко". Сблъскването с негативни чувства може да бъде неудобно, но за Близнаци това е по-добър вариант, отколкото просто да чакате то да "отмине само" или да ви унищожи вътрешно.

  Рак

  Вие сте много чувствителни, поради което сте експерти по съпричастност и социална компетентност. Вие сте изключително добри слушатели, така че хората около вас могат да ви се доверят и да говорят свободно за своите емоции. Имате силен защитен инстинкт и готовност да помогнете и да докажете колко важни са приятелите и семейството ви за вас.

  Лъв

  Могат ли лъвовете да бъдат „емоционално умни“ въпреки огромното си его? Да! Тъй като нуждата им да бъдат в центъра на вниманието и обичани от всички ги прави адаптивни и социално компетентни. Лъвовете отлично оценяват силните и слабите страни - както своите, така и чуждите. По отношение на близки хора те се държат внимателно и привързано.

  Везни

  Везните винаги се стремят към хармония и справедливост. Ако близката им среда е лоша, те самите се чувстват не на място. Вашите емоционално интуитивни способности се обясняват с изключително високия ви EQ: като надарени наблюдатели можете да бъдете особено добри в тълкуването на езика на тялото на любимите си хора и разпознаването на чувствата им.

  messages.loading
  Горе
  ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser