Преминете към основното съдържание

Епидемия от ревност

Колко жени дебнат мъжете си и кога "кипва" ревността?
© iStock

Брачни консултанти докладват за драстичен скок в броя на жените, които имат проблеми с ревността. И ELLE остава в офиса до късно, но с уважителна причина: да разнищи случаите с изгубено доверие. 

„Мисля си, че ми е верен, но как да съм сигурна?“ – пита ме моята приятелка Нина по телефона. Минута преди това мъжът й е излязъл на среща с колеги и е забравил отворена електронната си поща. Нина, естествено, е изкушена да надникне вътре, но преди това ми се обажда като последен опит за вразумяване. Преди да успея да я разубедя обаче, ме залива с нова порция колебания: „Той работи в медия, обграден е от хубави жени, често пътува в командировки, прибира се късно и постоянно пише sms-и - кой знае какво може да се случва между него и онези колежки? С кои бивши поддържа контакт? Познавам ли ги всички?“ Късно е да оборвам тревогите й, сигурна съм, че вече се взира в получените писма и отваря всяко със заглавие „Обади ми се“, „Радвам се, че се видяхме“ или „Здрасти, готин“, търсейки имена на жени, които не са й познати. „Отвратена съм от себе си, но и това не ме спира! Сигурно ме смяташ за ревнива откачалка...“ Така е! И все пак донякъде я разбирам.

​Кой знае какво може да се случва между него и онези колежки?

Точка на кипене

И на мен ми се е случвало да изпитвам подобни пориви на неоснователно недоверие и дори гняв. Например когато приятелят ми се усмихва без причина на телефонния си дисплей. Или когато колегите му въодушевено разказват истории за новото момиче в офиса, чието бюро е точно до неговото. Просто има моменти, в които даже увереността, че ни е писано да остареем заедно, не може да спре балончетата безпочвена несигурност, извиращи в стомаха ми. Въпросът е какво ще предприемеш, когато те забълбукат? Лично аз не одобрявам ровенето в личните вещи и кореспонденцията на любимия.

Като хрътки

Но има дами, които душат като хрътки по следите на не/верните си мъже и при най-малкото подозрение за предателство са готови да изригнат. При това техният брой се е повишил с... 500%! Изчисленията са на Стийв Бърнс, психотерапевт от Лондон. „Броят на дамите, които търсят лек за своята ревност, е взривяващ“, казва той. „Те са наясно, че имат проблем, но са безпомощни. Някои чакат партньорът им да влезе под душа, за да прегледат телефоните им. Други обезумяват, ако той се заглежда по моделките в списанията. Трети му забраняват да гледа филми с привлекателни актриси, защото са сигурни, че по време на секс мъжът ще си представя героините.“

Колко жени дебнат?

Сещам се за такива примери и сред моите познати: една кара своя приятел да й показва какво съобщение е написал, преди той да го изпрати (и после все пак тайно проверява телефона му сама), а друга изтри всички женски имена в телефонния указател на новия си приятел (връзката им не продължи дълго). Още куп жени практикуват това дебнене. Над 60% от дамите биха проверили мобилния на своя партньор, за да разберат дали е имал отношения с други жени, сочи проучване на западна охранителна компания.

Над 60% от дамите биха проверили мобилния на своя партньор. 

Добрата новина

Обаче онова, което е извън контрола ни, не са изневерите, а ревността, смята психотерапевтът Стийв Бърнс. „Има хора, които са моногамни, и хора, които не са. Склонните да изневеряват са улеснени от съвременните технологии. Но онези, които по принцип не търсят алтернативни връзки, няма да започнат да го правят само защото е по-лесно. Обикновено ревността не се дължи на преживяна изневяра, а по-скоро е израз на нашата несигурност, подхранвана от необуздано въображение за това, какво може да се случи зад гърба ни.“

Склонните да изневеряват са улеснени от съвременните технологии.

Глътка въздух

В наши дни е нормално човек да има повече социални контакти – професионални и лични. Колкото по-късно в живота се съберете с някого, толкова повече „бивши“ и приятелки ще има новият ви мъж. Така че следващия път, когато видите, че той флиртува с колежка или пише пост във Facebook, поемете дълбоко дъх и бъдете горди, че той се прибира у дома при вас. Или както посъветвах Нина: „Ако отново видиш лаптопа на приятеля си отворен, го игнорирай. Както стана ясно (и не биваше да се съмняваш), неговата пощенска кутия е пълна само с идиотски мейли по работа.“ Да, точно това би трябвало да ни притеснява повече: мъжете, които водят живот „на каишка“, са мачкани и непълноценни – далеч от представите за достоен партньор, нали?

По материали от списание ELLE България, текст Петра Денчева

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser