Преминете към основното съдържание

Естествени масла и техните ползи през студените месеци

С падането на температурите, ароматът на джинджифил и канела все повече се усеща във въздуха. Ябълков щрудел и печена тиква са любимите ми есенни десерти, а арома сауната е едно от задължителните условия за оцеляването ми след летните месеци.

И говорейки за аромати, нека споделя малко повече за ползите от употребата на естествени масла. Всъщност, освен капчици в арома лампата, те имат и много други приложения.

За есенния сезон е особено подходяща употребата на масло от кайсиеви ядки. В неговия състав се съдържат 90% Омега-9 мастни киселини или олиенова киселина. Тя участва в състава на клетъчните мембрани на организма и намалява холестерола в кръвта. В състава му се съдържат още Омега-6 мастни киселини и витамини А, Е, F и В17. Благодарение на последния витамин, това чудодейно ядково масло има противораково действие, тъй като то действа изборно върху клетките. Той се залепва върху дефектните и ги унищожава, без да разрушава здравата тъкан, което го превръща в перфектния химиотерепевтичен агент. То има още болкоуспокояващо действие, подобрява обмяната на веществата и забавя процеса на стареене в организма.

Един от любимите ми зимни агенти в борбата със сухата кожа през студените месеци е масло от гроздови семки. Консистенцията му е лека и попива бързо, без да оставя мазен филм, прониквайки в дълбочина. В съдържанието му откриваме богатства на витамин Е, който е силен антиоксидант. Маслото от гроздови семки забавя процесите на стареене на кожата, има стягащо, тонизиращо и регенериращо действие, като спомага за задържането на влагата в кожата.

Този чудодеен, натурален продукт се открива и в състава на множество локално действащи кожни лекарствени средства. То съдържа букет от фенолни съединения с антиоксидантни, антибактериални и антиракови свойства.

Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser