Преминете към основното съдържание

Ето как Маракеш ще ви отведе в приказките от „Хиляда и една нощ”

Галерия
Толя Стоянова / Снимки: iStock

Ако искате да се докоснете до приказките от „Хиляда и една нощ”, Маракеш е точното място за вас. На берберски името му означава „земя на бога”. Градът има още две названия, „розовият град” (заради традиционно преобладаващия керемидено-розов цвят на сградите) и „дъщерята на пустинята”.

Ако обичате да се разхождате и да се запознавате с различни култури, суковете на Медината(Medina of Marrakesh) ще ви харесат. Може да се каже, че те са сърцето на града, а животът там е в разгара си. Сук е традиционният пазар на Маракеш – магичен лабиринт от улички и сергии, които предлагат почти всичко. Ще откриете богато разнообразие от ароматни подправки и храни, красиви платове и дори животни.

Традиционна напитка за местните е ментовият чай. След като се изморите от дългата разходка, изберете си спокойно местенце, за да изпиете чаша чай. В Маракеш го сервират с много захар и със свежи стръкчета мента. За да бъде още по-приказен престоя ви, може да си направите татуиравка с кана. Майсторки на красивите рисунки ще откриете на площад „Джема ел Фна” (Jemaa el-Fnaa), в суковете или в старата част на града.

Площадът е царството на уличните артисти, разказвачите на приказки, укротителите на змии и дресьорите на маймуни. „Джема ел Фна” е защитен от ЮНЕСКО като част от нематериалното наследство на човечеството. Там със сигурност ще чуете чудни истории, които не просто ще ви пренесат в приказен свят, но и ще ви накарат да се почувствате част от него.

В галерията ни сме ви подготвили пленителни панорамни снимки, кадри от суковете, от малките тесни улички на града, забележителни гледки към високите палми и още много детайли, които ще ви пленят и ще ви накарат да усетите приказната култура на Маракеш.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser