Преминете към основното съдържание

Ето как учените обясняват любовта

Сърцето ви бие лудо, не знаете какво да кажете, когато сте около възлюбения, мислите само за него... Как усещаме влюбването и как изграждаме обич, обясняват експертите.

„Пеперудите“ в стомаха са съвсем реални

Съществуват и телесни симптоми, и емоционални състояния, които са свързани с „хлътването“ по някого. Знаете онова усещане за пеперуди, които пърхат в стомаха, когато видите любимия си, нали? Има причина за тях. Това просто са храносмилателният ви тракт и аналният сфинктер, които реагират на нервите и вълнението ви от непознатото.

Вашият сърдечен ритъм също може да зачести и да започнете да се потите навсякъде – не само по дланите си. Увеличаването на адреналина може да ви накара да спите по-малко, но да се радвате на високо ниво на енергия. Вашето настроение вероятно също ще е по-приповдигнато, тъй като допаминът преминава през тялото ви и ви кара да приемате рутинните ежедневни неща като приятни и вълнуващи.

След бурното начало

А за щастливите и трайни отношения се изисква не просто съгласие и взаимност, но и влагане на усилия и от двете страни. Но дори и когато има двустранно привличане и желание за връзка, преминаването на следващото ниво може да е по-трудно, отколкото мислите. Влюбването идва лесно, но самата любов изисква непрекъснати „инвестиции“.

Именно в този момент комуникацията е от съществено значение. Разговорите с обекта на вашата любов за бъдещето и как виждате развитието на отношенията ви, са решаваща следваща стъпка, за да продължи тази интимна връзка. Оставането заедно също включва определени химични процеси, освен постоянни усилия да проявяваме разбиране към другия.

С минаването на времето нещата се уталожват и вече страстта не е все така всепоглъщаща, тръпката се успокоява и не е както в началото на връзката. Онзи прилив на адреналин, който сте преживявали в началото, който сякаш е правел целия свят по-красив, няма как да продължи дълго. Това обаче е добра новина, според учените. Любовта в дългосрочен план изисква да намерите начини да развивате първоначалната страст. Потърсете възможности за създаване на вълнение, новост и промяна. Това може да бъде всичко, от резервирането на интригуващо пътуване до изпробването на нови позиции в спалнята.

Любовта като действие

Важно е да се прави разлика между любовта като чувство и любовта като действие, съветват специалистите. Ако не си проявявате любовта един към друг, вероятно няма да изградите пълноценна връзка, независимо от това как се чувствате. Можете да се увлечете по някого силно и без наистина да го познавате добре. Затова е важно, след като установите какви точно са чувствата, които изпитвате, да работите върху тях, за да ги поддържате.

Силната страст, влюбването само по себе си, е тласъкът, който провокира към изграждане на връзка. Нещата, които правят любовта трайна и силна обаче, са взаимното уважение, откритата комуникация и разбирането. Имайте предвид това и ще можете да преминете от мимолетно чувство към дългосрочна връзка, изпълнена с любов.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser