Преминете към основното съдържание

Ето защо домашните любимци са страхотни за здравето ни!

Животинките са истински катализатор на щастието – те могат да ни помогнат да се отпуснем, да се движим повече и дори да преминем по-лесно през трудни времена.

Вижте някои доказани ползи от това да имаме домашен любимец!

Облекчават депресията

Според скорошно португалско проучване хората, които се грижат за кучета или котки, са по-малко засегнати от депресивни състояния, в сравнение с контролна група от хора, които не притежават домашен любимец.

Според учените присъствието на любими животни действа успокояващо и отвлича вниманието ни от тревожните мисли.

Връзката между човек и животни служи като буфер срещу симптомите на депресия при хора, които са слепи или частично зрящи, сочи друго изследване.

Домашните любимци ни успокояват

Много терапевти твърдят, че включването на общуване с животно по време на терапия може да направи процеса по-малко обезсърчителен и по-ефективен за пациентите. Галенето на животно ни успокоява, отнема тревогите от ума ни и помага за изграждането на съпричастност. Животните не осъждат – те ни обичат, независимо от настроението ни и на това как изглеждаме или колко пари имаме. Те нямат злоба и всеки ден е пълен с вълнуващи възможности.

Неслучайно съчетаването на терапията с животни с практикуване на йога отбеляза ръст на популярност в последните години.

Помагат да поддържаме добра форма

Собствениците на домашни любимци правят двойно повече физическите упражнения, повишавайки сърдечната си честота пет пъти седмично, в сравнение само с три пъти за хората, които са без домашни любимци, сочи проучване. Кучетата принуждават хората да бъдат физически активни и ги поставят в нови социални ситуации, допълват експертите.

Собствениците на кучета живеят по-дълго

Ако дотук не сме ви убедили в ползите от гледането на животно у дома, замислете се над шведско проучване, според което собствениците на лаещи питомци живеят по-дълго и водят по-здравословенначин на живот. Изследването е проведено през 2017 г. и е обхванало повече от 3,4 милиона души. Според шведските експерти: собствениците на кучета са с по-малък риск от смърт от сърдечносъдови заболявания, за разлика от хората, които не притежават такъв приятел. Собствениците на кучета са по-застрашени от подобни болести дори и спрямо хората, които са започнали да живеят по-здравословно и са спрели цигарите, например. Други изследвания показват, че галенето на пухкаво животно може да повиши нивата на окситоцин – хормона, отговорен за понижаване на кръвното налягане и повишаване на имунитета.

Домашните любимци намаляват стреса

Проучване на американски експерти доказва, че гушкането и галенето на котка или куче само за няколко минути, намалява значително нивата на кортизол в организма. Той често бива наричан и хормон на стреса, защото нивата му значително нарастват при физическо или емоционално напрежение.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser