Преминете към основното съдържание

Коя е жената на 21 век?

ELLE изяснява как да разберем истинската си природа и да се научим да живеем в хармония с нея
© photo Lindsay Adler, make up & hair Griselle Rosario

 Ева или Лилит? 

Обичаме да поставяме жената в роли. Но така е било и, за съжаление, винаги ще бъде. Жената рядко е нещо ясно и утвърдено, тя винаги е олицетворение. Този път ние я разграничаваме в два библейски персонажи - Ева и Лилит. 

Коя от двете сте вие? 

АРХЕТИПЪТ ЕВА

 Ето някои от възприятията на тези жени, които се оповават на класическите вярвания на ролята на жената: 

1. Мъжът не може да е приятелка.

2. Панталоните са мъжко облекло и са пречка към пътя на женствеността.

3. Цветя, градини, интериор ... Жената трябва да живее креативно.

4. Жената може добре да ръководи бизнеса, но е по-добре да не го прави. Това не й е в природата. Жената трябва да вдъхновява.

6. Жената винаги трябва да е весела. Това ще е защитена от всички неприятности. Доброто настоение приканва мъжът да се грижи за нея.

7. Съдовете винаги трябва да бъдат чисти. Това е гаранция за мир в семейството.

8. Жената не трябва да се обижда.

9. Жената не трябва да се заяжда със съпруга си и да бъде негов конкурент.

10. Жената не трябва да изкарва себе си жертва на ситуацията. 

© Stefan Imielski

Колкото и карикатурно да ви звучи, това е реалността на 21 век, и колкото независими и силни жени имаме за пример, толкова и често можете да попданете на различни курсове и класове в родната ни страна, които олицетворяват модела на ведическата жена. 

Тя не е равностойна на мъжа. Тя е аксесоар, който трябва да блазни егото на съпруга си. Тя няма мечти, няма собствени цели. Нейната цел е да краси. Тя е винаги ведра и услихната. Създадена е, за да й се възхищават. 

Проблемът на съвременните жени, може да се формулира едно изречение -  "Жената трябва да".

Това го чуваме днес по време на множество обучения.

"Жената трябва да е примерна домакиня", "Жената трябва да готви добре", "Жената трябва да носи пола" ... "Жената трябва--трябва-трябва".... 

А защо трябва?  За кого трябва? 

Ето един любопитен експеримент. Затворете си очите и си представете идеалната жена. Ние в ELLE го пробвахме. Повечето от описанията ни съвпаднаха - жената трябва да е уверена, спокойна, мъдра, с одухотворени очи и да си знае цената. Това са аспектите на женствеността, над които трябва да работим, а не да се чудим върху това дали трябва да се откажем от панталоните или да започнем да садим цветя, за да угодим на майка Природа. С този набор от качества, жената може да бъде различна - да е и любовница, и муза, и домакиня, и награда, и жена-воин. Може да бъде всяка!

АРХЕТИПЪТ ЛИЛИТ

Това е жената амазонка.

Какво ли би се случило, ако се опитаме да я убедим, че тя "трябва да бъде" усърдна домакиня?

На жената-воин в началото може и да й е интересно, но рано или късно, природата й ще надделее. С времето тя ще започне да воюва и ще разгърне битката у дома. Не е ли по-добре, да я оставим да излее тези настроения и енергия в обществото, в процес на работа? Ако по природа жената е домакиня и майка, това е добре, но далеч не означава, че този модел на поведение е за всички.

Не се опитвайте да мамите своя характер! 

Но как да разберем истинската си природа? 

© Enrique Badulescu

Опитайте се да отговорите на въпроса - какво ви вдъхновява най-много в живота? 

Има жени, за които работата в дома ги разтоварва. Други открито заявяват, че просто не могат да се отдадат изцяло и единствено на дома. Трети са щастливи, когато са ангажирани в бизнеса. Останете сами със себе си и си задайте ключови въпроси като, какво ви кара да се радвате? Какво възприемате? С какво бихте се захванали с удоволствие? Какво просто не можете да вършите? От липсата на какво страдате? Така ще отговорите и на въпроса каква е вашата природа.

Само когато една жена е вдъхновена от себе си, тя може да вдъхнови и целия свят. Нищо чудно, че в тантризма, има такова нещо като "Шива" и "Шакти". Шива е женският аспект на Бога на земята. Шакти е мъжкият. Шива е тялото. Шакти е духът. Оказва се, че когато една жена потиска своя характер, тя убива енергията си, тя не може и да вдъхне живот. 

Лилит е непокорницата. Тя не признава чуждите правила и не желае да се води по чуждата воля. Научете се да бъдете огнената Лилит.

Научете се какво ви доставя удоволствие. Научете се да цените себе си и своите таланти. Само така ще можете да бъдете удовлетворени от живота, който водите. 

Дали в пола или в панталон. Дали с куфарче в ръка или пред фурната в кухнята, научете се, че единственото "трябва" определяте вие самите за себе си. 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser