Преминете към основното съдържание

Езеро Анси и френската Венеция

Какво ще кажете за нещо по-различно от море? Присъединете се към нашата разходка до едни от най-красивите езера в Европа
© istock

Стръмни зелени склонове и заснежени планински върхове, които се издигат величествено над спокойните тюркоазени води на езерото Анси, рисуват незабравима гледка. С историческия едноименен град, с другите известни градове като Талоар, с приказните замъци, това езеро е едно от най-забележителните места във Франция.

Езеро Анси се състои от два басейна – Grand Lac (голямо езеро) и Petit Lac (малко езеро), които са свързани помежду си с пролив. Пейзажът около Petit Lac е по-суров, бреговете му опират в стръмни гори. Бреговете на Grand Lac са достатъчно обширни, тук са разположени и градовете.

Къде да се разходите? Разбира се, започнете от Анси, една от най-туристическите локации на Франция. Kаналите, пресичащи надлъж и нашир средновековния град, са причината той да бъде известен и като „френската Венеция“. Църкви, крепости, замъци, много зеленина и великолепни гледки.

По източния бряг са градовете Верие, Мантон и Талоар. Лозарско селце преди, днес Верие е перфектно място за ценителите на добрата храна и комфорта. В китния Мантон трябва да видите няколко неща – брега с пристанището, плажа и крайбрежната алея, старото савойско селище и средновековната крепост Мантон. Замъкът от XIII век е все още собственост на династията Мантон, дошла тук от Бургундия през 1190 г. Талоар е разположен в очарователна обстановка в подножието на остри скалисти хребети. От малкото му яхтено пристанище се открива гледка към романтичния замък Руфи, който се намира в Дюин – градче на отсрещния бряг. В Талоар има много добри хотели и ресторанти, до него можете да стигнете с лодка от Анси.

Западният бряг на езерото Анси се простира от Севрие през Сен Жорио и Дюин и следва склоновете на планината Семноз. Тук също има какво да се види, включете в програмата си известния Екомузей (с предмети и облекла от XIX век) и музея „Пакард“ (посветен на известната леярна за камбани).

Какво друго можете да правите? Разходка с лодка или с круизно корабче, каране на водни ски, гмуркане, каньонинг, колоездене, полет с парапланер и др.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser