Преминете към основното съдържание

Езеро Блед и 50-те нюанса зелено на Словения

Тук е не само най-малкият, но и единственият остров в Словения
© istock

Ако досега не сте посещавали Блед, задължително го направете, и то възможно най-скоро. Приказното езеро, носещо името на планинския курортен град, е нещо, което си заслужава да се види и изживее поне веднъж. Знаете ли, че водите на езерото са в различен цвят в различните части на деня? А величествената гледка към Алпите, която се разкрива оттук, е нещо, което ще се запечата в паметта ви завинаги...

Можете да предприемете обиколка на езерото – с велосипед или пеша. Говорим за около 6 км, обиколката пеша отнема около час и половина, с чести спирания за снимки или просто за да се насладите на пейзажа. Има доста пейки, на които човек може да поседне. Ако пък решите да се разходите по вода, вариантите са два – лодките „плетна“, които правят групови турове до острова, и малка лодка, с която да гребете сами.

Езерото и изобщо градът предлагат разнообразни опции за прекарване на време със семейство и приятели – различни водни спортове, много добри условия за отдих, разходки, пикник, в единия край на езерото дори има плаж. Когато седнете в някое от заведенията наоколо, не пропускайте да опитате традиционната торта kremna rezina.

© istock

Любопитното е, че в езеро Блед се намира не само най-малкият, но и единственият остров в Словения. На него е разположена църквата „Успение Богородично“, построена през XVII век. От брега до нея водят 99 стъпала, а според легендата едно ваше желание ще се сбъдне, ако отидете до камбанарията и ударите камбаната.

Безспорно една от най-големите забележителности на езерото Блед е средновековният замък, носещ същото име. Той е един от най-старите замъци в страната (от началото на XI век), разположен е на върха на 138-метрова скала, днес в него се помещава музей, в който се проследява историята на региона назад във времето чак до 1004 г.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser