Преминете към основното съдържание

Езикът на тялото подсказва кога сте обезводнени

Вижте как и защо се появява жаждата
© iStock

Съзнанието невинаги успява да осъзнае физическите потребности на тялото. Хората понякога отлично разпознават своите естетически потребности и морални граници. Но често са лошо информирани за това какво желае организма им. Тази физическа субстанция според последователите на Фройд се нарича „То“и при животните се проявява под формата на инстинкт и съвсем конкретно казва на съзнанието какви са потребностите на организма. Една от тях е водата.

Водата е основен компонент на всички химични процеси в организма. Загубата й веднага се усеща от физическото тяло. Какви са признаците на недостиг на вода?

Глад

Жаждата бива съобщавана по различни начини от тялото – един от тях е чувството на глад. Поради тази причина при силно или по-слабо изразено чувство на глад, добре е да изпиете чаша вода, преди да се нахраните.

Сухота

Тя се усеща не само в устата, но може да се усети и в очите. Леко порозовелите очи, леки болки или червени ивици в бялото на окото показва желание на тялото да „пие“ вода.

Сърцебиене

Ускорен пулс и задъхване показват, че тялото страда от нарушен воден баланс. Когато тялото изразходва водните си запаси, то започва да извлича водата от кръвта. По този начин кръвта се сгъстява и сърцето трудно я изпомпва. Възможно е да се почувствате малко замаяни. Това се дължи на факта, че сгъстената кръв не може да достави кислород до всички органи.

Варикоза

Разширените вени и капиляри по краката предполага, че органите в тялото са „жадни“. Консумирането на вида в достатъчни количества може да помогне да се избавите от тези заболявания.

© iStock

Тъмна урина

Бледокафявият цвят на урината на първо място „казва“, че тялото не е достатъчно хидратирано.

Сънливост и хронична умора

Летаргията и постоянната физическа умора може да означават потребност от вода на организма. Тези симптоми, както вече казахме, може да се дължат на сгъстената кръв. Липсата на кислород създава непреодолимо желание за сън и умора.

Мускулни болки

Водният баланс е важен и за нормалната работа на опорно-двигателния апарат. При липсата на вода в организма липсва и необходимата защитна „смазка“ в състава на мускулите. Водата влиза и в техния състав, а при недостига й, се усещат болки, които могат да се оприличат като конвулсии.

До какво води обезводняването?

Дехидратацията е първото последствие, което може да бъде доста тежко за организма. Ако игнорирате физическата жажда, това може да доведе до редица заболявания, до загуба на тонус на организма и нарушена обмяна на веществата. Резултатът от дехидратацията може да бъде и летален. Трябва да сте внимателни към всяка дейност, която води до загуба на вода: изпотяване, менструация, диария, повръщане.

Как да възстановите водния баланс?

За да възстановите водния баланс, трябва да осигурите на организма точното количество вода. Част от водата постъпва с храната и други напитки, но е добре и нея да замените с чиста вода. Пропорциите за нормалното количество вода зависи от физическата активност и физиологията на всеки отделен човек. Но обемът й не тряба да е под 1 литър на ден.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser