Преминете към основното съдържание

FASHION ARCHIVE: Барбара Хътън и историята на диамантения ѝ пръстен

Какво знаем за скъпоценния камък на пръстена "Паша", принадлежал на египетското кралско семейство, а после на най-богатата американка на XX век?

© getty

Легендарната американска наследница Барбара Хътън изживява невероятен живот, който би бил достатъчен за няколко филма - все пак тя успява да се омъжи само седем пъти! Барбара оставя след себе си не само много слухове, но и впечатляваща колекция от бижута, с която не се разделя, дори когато се озовава на ръба на бедността в края на живота си.

Когато хората казват, че Барбара Хътън е богата, изобщо не се шегуват. Когато навършва 21 години, тя притежава над 1 милиард долара и e една от най-заможните жени в света.

За най-важното бижу в колекцията ѝ се смята диамантът "Паша", почти 40-каратов камък, чиято история е обвита в голяма мистерия.

Открит в Индия, първите официални доклади за него датират от XIX век. Според тях красивият диамант е принадлежал на кралското семейство на Египет. Легендата разказва как престолонаследникът Ибрахим паша го купува за 28 000 лири стерлинги - по това време това е космическа сума.

През 1879 г. диамантът се предполага, че е продаден, въпреки че тази информация е опровергана от кралското семейство. Не е възможно да се разбере къде е истината, но се знае, че в един момент камъкът попада в колекцията на цар Фарук I, който не пропуска да го вземе със себе си, след като е изгонен от страната през 1952 г., и впоследствие го продава на Bvlgari.

© getty

От своя страна, римската марка продава диаманта на "клетата малка богаташка" - Барбара Хътън, която не харесва осмоъгълната форма на камъка и се обръща към майсторите на Cartier с молба да му придадат класически вид. Господарите на френската къща е трябвало да пожертват няколко карата - в резултат теглото на скъпия диамант става 38,19 карата. Това обаче се компенсира от най-редкия синкаво-бял нюанс или така наречения цвят D.

След смъртта на Барбара Хътън "Паша" е продаден отново и сега се намира в частна колекция в Италия.

Кой купи най-големия кръгъл диамант в света?

Вижте повече

Кой купи най-големия кръгъл диамант в света?

Скъпоценният камък е 1 109 карата и струва 53 милиона долара

Историята на едно бижу: Tiffany & Co. колието на Лейди Гага

Вижте повече

Историята на едно бижу: Tiffany & Co. колието на Лейди Гага

На червения килим на 91-вата церемония по раздаване на Наградите на филмовата академия в САЩ, певицата се появи с колие с най-известния диамант на бижутерийната къща

Великата княгиня от рода Романови, която продължава да вдъхновява бижутерите

Вижте повече

Великата княгиня от рода Романови, която продължава да вдъхновява бижутерите

Германската принцеса и велика руска княгиня Мария Павловна е била един от патроните на бижутерийна къща Cartier

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser