Преминете към основното съдържание

Фестивалът Празниците на изкуствата Аполония 2022 завърши с емоционален концерт

Той бе посветен на един от най-обичаните гласове в българската естрада – Ваня Костова.

Аполония 2022
Аполония 2022

На 6 септември 2022 г. в София завърши един от най-посещаваните български фестивали - Празниците на изкуствата Аполония 2022, с бурни аплодисменти и емоционален концерт, посветен на един от най-емблематичните български гласове – на Ваня Костова.

В последния ден на Фестивала на сцената на амфитеатър Аполония заблестяха изпълнителите на Тоника, Тоника СВ, Фамилия Тоника, Тони Димитрова, 5-те сезона, Боян Михайлов, Дани Огнянов, Вокална Група Изгревчета и оркестър с диригент Левон Манукян. Те изпълниха знакови песни, написани от знаменития талант на българската естрада – композитора Стефан Диомов.

Концерт с песните на Стефан Диомов
Концерт с песните на Стефан Диомов
Концерт с песните на Стефан Диомов
Концерт с песните на Стефан Диомов

Маргарита Димитрова, артистичен директор на Аполония, развълнувана коментира: „Преди фестивала Аполония хората идваха в Созопол само за почивка, не се случваха много неща в града. Имаше само улични артисти. С първото издание на Фестивала, вече бяха поставени основите за това той да се превърне в празник на изкуствата. Събрахме всички изкуства заедно. Ние бяхме първите, които го направиха. Заради това публиката беше така възторжена, такова нещо нямаше къде другаде да се види. Фестивалът бе една хубава бяла лястовичка, която се появи в културния живот на България. Аполония вече е на 38 години и понякога си задавам въпроса: „Има ли творческа личност, или творческа формация, която да не е идвала при нас?“. Отговорът е – не, няма. Всеки, който е показал своите качества, е бил тук. Всяка година Фестивалът става все по-голям и по-голям“.

Иво Папазов - Ибряма
Иво Папазов - Ибряма

Като част от програмата на 38-ото издание на Аполония, на Иво Папазов – Ибряма, виртуозът на кларинета и сватбената музика, бе връчена престижната награда Аполон Токсофорос – голямата награда на фестивала. Това стана непосредствено след неговия неповторим концерт на сцената на Амфитеатър Аполония, с който той отбеляза своята 70-годишнина. Музикантът посвети наградата си на публиката, както е правил винаги до сега. Тя е ваша“, сподели той развълнуван.

Друг ключов момент по време на фестивала бе концертът на Фондацията“. Любителите на музиката от няколко поколения препълниха амфитеатъра на Созопол, за да отпразнуват заедно 55 години от създаването на групата Щурците“.

Чаровната джаз певица Белослава пък отпразнува 22 години на сцената, представяйки на феновете си обновени аранжименти на най-култовите парчета от четирите си студийни албума. Сцената на Амфитеатъра бе огряна и от любимите АХАТ“, Цинга Манга Фънк“ и много други.

Театралните постановки предизвикаха много радост у публиката, а прожекциите на най-новите български филми доказаха високата стойност на родните продукции. Художествената галерия на Созопол бе превзета от творбите на Кристо и Жан-Клод, Мартиан Табаков и Мартин Трифонов представиха своите „Слънчеви перспективи“, а избрани творби от изложбата „Обичай плаката!“ бяха представени 2 месеца преди официалното откриване на десетото издание на Международното триенале на сценичния плакат.

Литературната програма респектира читателите с най-новите произведения на българските автори. Българските театрални и литературни надежди имаха шанса да участват в майсторските класове на забележителните Галин Стоев – режисьор, и Здравка Евтимова – писателка, за да черпят знания и вдъхновение от тях.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser