Преминете към основното съдържание

Филип Трейси – от мазето на Изабела Блоу през „Сексът и градът“ до кралското семейство

Кой е Филип Трейси?
© getty

Всички си спомняме шапката, която принцеса Беатрис на Йорк носеше на сватбата на Уилям и Кейт преди години. Шапка, която завъртя главите на всички и се превърна в най-обсъждания елемент от тържеството след роклята на булката. От Интернет коментаторите и някои медии беше наречена „шапката претцел“, а „шапката панделка“ я нарече нейният създател, неповторимият Филип Трейси.

Ирландецът, носител на Орден на Британската империя, е познат с шапките си за Мадона, Лейди Гага, Грейс Джоунс, както и за редица модни къщи, сред които Chanel и Valentino.

През 1988 г. Трейси започва да учи моден дизайн в Royal College of Art в Лондон. По това време колежът се готви да започне отделен курс по шапкарство, затова Филип се превръща в един от първите им опити за развитие на шапкарството. Само две години по-късно шапкарят отива директно при Майкъл Робъртс, главният редактор на списание Tatler, и носи една от шапките си. Там среща Изабела Блоу, модният редактор на списанието, а тя поръчва на Трейси да измайстори шапка за сватбата й. Силно впечатлена от работата му, не дълго след това го кани да живее с нея и съпруга й в Лондон, за да превърне мазето им в работилница. По-късно, когато набира популярност, Трейси отваря първия си бутик на 69 Elizabeth Street в Лондон, точно до къщата на Изабела Блоу.

Приятелството с Изабела помага на Филип Трейси да се изкачи по стълбицата на популярността и да опознае собствения си талант. От ранните им години заедно можем да видим десетки папарашки снимки, на които Изабела допълва идеално сложните творения на Трейси, а самият той върви до нея, все още притеснен от камерите. Филип прави много от най-известните си шапки в този период. По-късно, през 2002 г., Музеят по дизайн в Лондон прави изложба с 30-те най-легендарни шапки, които Трейси е направил за Блоу. Изложбата носи името „Когато Филип срещна Изабела“.

След това Изабела го запознава с Карл Лагерфелд. Когато влизат заедно в Chanel, Изабела казва тихо „Бихме искали две чаши чай, моля“. От този ден Филип Трейси се превръща в дизайнера на шапки на Chanel за следващите 10 години. Встрани от работата му за Chanel и други модни къщи, той прави шапките за „Хари Потър и Огненият бокал“, както и тези на Сара Джесика Паркър в „Сексът и градът“.

Въпреки силната си връзка с Изабела Блоу, Трейси твърди пред Tatler, че нямаше да бъде тук днес без подкрепата на британското кралско семейство. Тридесет и шест негови дизайна са носени на сватбата на Уилям и Кейт, а самата шапка претцел е продадена за благотворителност в ebay за сумата £80,100.01.

Въпреки критиките към шапката на принцеса Беатрис шапкарят създава повече от двадесет шапки за сватбата на принц Хари и Меган Маркъл. А знаменитата шапка вече е намерила постоянния си дом в Metropolitan Museum of Art в Лондон.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser