Преминете към основното съдържание

Филипо Грациоли сканира миналото на Missоni, за да създаде още по-красиво бъдеще

Галерия
Толя Стоянова / Снимки: IMaxTree

Дълбокото гмуркане в архива е неизбежна първа стъпка за всеки дизайнер, натоварен със задачата да съживи блясъка на бранда, за който работи. Филипо Грациоли, новоназначеният творчески директор в Missoni, внимателно сканира миналото на модната къща, преди да създаде обновен набор от кодове за това, което той нарече „нов мисонизъм“.

Resort 2023 e първата колекция на Грациоли за лейбъла. Той е опитен дизайнер с работа в престижни луксозни къщи като: Margiela, когато легендарният основател все още е там; Hermès, по време на Кристоф Лемер; след това се присъединява към Рикардо Тиши в Givenchy и за кратко в Burberry. Сега Грациоли се опита да даде нов глас на Missoni - брандът който има една от най-силно изразените идентичности в модата.

Неговото изучаване на историята на Missoni доведе до оценка за използването на цветовете, творческия подход към уникални графики, модели и текстури, както и за оценка на присъщото отношение на динамика и модерност, заложени в марката от самото й създаване. „Намерих цитат в книгата Missonologia, в който се казва, че цветовете на Missoni са азбуката на светлината“, споделя дизайнерът. „Това ми помогна да оформя погледа си по новия път на марката. Искам да отприщя светлината на Missoni и да я постави под светлинен конус“.

За тази цел той реорганизира хроматичната палитра в по-намален набор от основни цветове - циан, магента и жълто - осветени от използването на бяло, и рамкирани от черно контуриране. Неговият цялостен подход се гради върху това да опрости силуетите и да даде по-дисциплинирана структура на колекцията.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser