Преминете към основното съдържание

Филм за най-добрия приятел на Карл Лагерфелд

Антонио Лопес е илюстратор и моден революционер
© The Estate of Antonio Lopez and Juan Ramos

Пуерториканецът Антонио Лопез е популярен през 60-те и 70-те години като "модният илюстратор, който революционира индустрията". 

Скоро ще излезе и документален филм за живота на Лопес "Секс, мода и диско".

Продукцията ще покаже как художникът работи за New York Times, Vogue и Harper's Bazaar, а също така и за близкото му приятелство с Карл Лагерфелд, Грейс Джоунс и Джесика Ланг.

Според The Guardian, Лопес е имал романтични връзки, както с мъже, така и с жени. Сред тях през 70-те години са младата Джери Хол. През 1969 г. Лопес се установява в апартамента на Карл Лагерфелд. Това е и периодът от живота му вдъхновил Анди Уорхол да направи филма за него - L'Amour (1973) с участието на Дона Джордан и Лагерфелд. "Те (Лопес и антуражът му) имаха представа какво ще е бъдещето, когато расата няма да има значение", казва режисьорът на "Секс, мода и диско" - Джеймс Кръмп.

©  The Estate of Antonio Lopez and Juan Ramos

Лопес се мести от Ню Йорк в Париж, защото там може да използва моделите, които иска. Париж е по-отворен към идеите му. 

Режисьорът на филма Джеймс Кръмп отбеляза, че историята на Лопес е много актуална и днес, "Чувствах, че това е времето за заснемане на филма. Светът на модата приема различните и несъответстващите със стандартите, а Антонио защитава тези възгледи още в началото на 60-те години."

Във филма известният стилист и редактор Грейс Коддингтън си спомня как Лопес е снимал за Vogue в Маями в дълго палто.

Илюстраторът умира от рак през 1987 г. на 44 години.

Премиерата на документалния филм за живота му ще се състои на фестивала на BFI в Лондон на 12 октомври.

©  The Estate of Antonio Lopez and Juan Ramos

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser