Преминете към основното съдържание

Филмът, заради който Гари Олдман прекарва по 3 часа и половина в гримьорната

Актоьрът вече отнесе „Златен глобус“ за играта си като Чърчил. Преди да разберем дали ще получи и „Оскар“, гледаме преобразяването му на голям екран
Кристин Скот Томас и Гари Олдман като Клементайн и Чърчил
Кристин Скот Томас и Гари Олдман като Клементайн и Чърчил © "Форум Филм България"

Три часа и половина. Толкова е прекарвал в гримьорната Гари Олдман всеки ден за снимките на „Най-мрачният час“, за да успее да се преобрази като Уинстън Чърчил.

Филмът разказва за встъпването на Чърчил като министър-председател на Англия в момент, когато Островът е на прага да предаде идеалите и свободата си и да приеме мирен договор с нацистка Германия, превземаща все по-голяма част от Западна Европа.

Най-мрачният час

Едва ли ще е спойлер, ако ви припомним, че в този най-мрачен час, дал и заглавието на лентата, новият английски премиер успява да устои на страха от Хитлер. И вместо да склони глава, подписвайки унизително примирие, той спасява обсадената при френското крайбрежие британска армия (тема и на друг кино шедьовър от последните месеци – "Дюнкерк" на режисьора Кристофър Нолан). Променяйки по този начин историята на човечеството!

©

Но докато лентата на Нолан се фокусира повече върху бойното поле, тази с Гари Олдман, режисирана от Джо Райт, ни позволява да се докоснем до ораторското майсторство на Чърчил. Който, както се казва и в самия филм, мобилизира английския език и го праща на война.

Да влезеш в образ

Снимките са истинско изпитание за таланта на Гари Олдман. За да се трансформира физически като легендарния политик, актьорът е трябвало да носи протези и подплънки по тялото си.

„Трябваше да подходим внимателно към преобразяването на Гари“, казва режисьорът Джо Райт. „Отлична работа свърши японският майстор на протезите Казухиро Цуджи. Правихме много проби с грима и подплънките, докато намерим пресечната точка, в която Гари хем да прилича физически на Чърчил, хем да може да играе като актьор.“

©

А Олдман не само успява да се преобрази, но и успешно имитира характерния за Чърчил говор и глас (като във филма му се налага да произнесе доста речи, ще видите!).

Мечтаната статуетка. Ще я получи ли?

Усилията му вече му се отплатиха, носейки му „Златен глобус“ за главна мъжка роля на церемонията този януари. Цялата актьорска гилдия, а и целият свят, е в очакване дали номинацията на Олдман за „Оскар“ в същата категория ще му донесе и така мечтаната статуетка.

Тя вече му се изплъзна веднъж през 2012 г., когато актьорът получи номинация за участието си в трилъра „Дама, поп, асо, шпионин“, но бе изпреварен от колегата си Жан Дюжарден (за ролята му в черно-белия „Артистът“).

Звездна компания

Докато гадаем какво ще се случи този март, не пропускайте да видите с очите си постижението на Олдман като Чърчил!

©

На екран компания му правят Лили Джеймс (помним я от „Пепеляшка“ и „Зад волана“, а сега я гледаме като личната секретарка на премиера) и Кристин Скот Томас (която преди 3-4 години обяви, че е уморена от киното и спира да се снима в него, но ето че сега играе съпругата на Чърчил – Клементайн).

„Имахме 4-седмичен период на репетиции за снимките и когато започнахме, в стаята влезе самият Чърчил“, спомня си Лили Джеймс. „Беше невероятно! Всички бяхме онемели. Превъплъщението на Гари е изключиетлно.“ Вижте го и вие, защото освен филм на уикенда, твърде вероятно е „Най-мрачният час“ да се окаже и лентата на годината.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser