Преминете към основното съдържание

Флирт за напреднали

Как да разкодирате дали флиртът с нов мъж има потенциал да прерасне в нещо повече?

© iStock

​Погледът

Един от най-сигурните начини да определите какви мисли се въртят в главата на мъжа, са именно очите. Обърнете внимание къде точно гледа. Ако погледът му описва само челото и очите ви, вероятно търси строго професионални отношения. Социалният поглед, който подсказва, че е просто приятелски настроен, ще оглежда само очите и устата ви. Когато някой има интимен интерес обаче, погледът ще се спусне малко по-надолу. И не, нямам предвид бюста! Става дума за субстриалната ямка (вдлъбнатината между ключиците). Това чувствително място е обект на мъжкия интерес по редица причини, и то чисто биологически кодирани. Мъжете подсъзнателно търсят потвърждение, че жената е здрава и ще може да роди здрави деца. По тази причина ще гледат и към шията, за да определят нивото на естроген – колко е овална челюстта ви и колко гладка и нежна е кожата. Не на последно място – косата. По това колко е бляскава и здрава, те търсят отговор на въпроса колко здравословно сте се хранили през последните месеци и дали ще можете да родите здраво бебе. Всичко това мъжете правят изцяло подсъзнателно, дори в момента мисълта за създаване на поколение да е последното, което искат.

Про съвет: Обърнете внимание на първите секунди от взаимодействието с нов мъж. Ако в момента, в който ви погледне, повдигне вежди – то това е подсъзнателен сигнал, че е видял нещо, което е харесал (т.е. вас). Това се случва за много кратък момент и е характерно за всеки човек, независимо от възраст, обществено положение и расова принадлежност. В комбинация с широко отворени очи (подсъзнателно иска да ви види по-ясно), това е сигурен знак, че дори да не си признава още, той е силно впечатлен от вас.

Териториално поведение

Когато един мъж е привлечен от вас, той ще иска да направи така, че да покаже на останалите за вашето внимание кандидати, че сте „запазена“ само за него. Независимо че отношенията ви може да не са интимни, той иска да демонстрира, че може да ви закриля и да се грижи за вас. За да постигне това, той ще се стреми да окупира пространството ви и по-точно интимната зона (това включва зоната в радиус от около 50 см от тялото ви). Сетете се за всички опити на един мъж уж небрежно да сложи ръката си на облегалката на стола ви. По този деликатен начин той се старае да стои максимално близо до вас и да проявява грижа. Може да го направи и чрез негови вещи – например като ви услужи с негова дреха или друго, което да ви осигури комфорт. Неслучайно мъжете имат желанието да платят сметката в заведението – искат да ви покажат, че могат да се грижат за това да има храна на масата. Биологичен навик, останал от нашите предци, когато мъжете са се грижели да носят улов в пещерата.

Про съвет: Мъжете ще се опитват да проверят докъде бихте им позволили да се приближат. Според това колко далеч стои един мъж, може да разберете какви намерения има към вас. Ако търси само приятелски отношения, ще седи на около метър-два разстояние. Но ако виждате, че неусетно застава все по-близо, това е неговият подсъзнателен копнеж да е възможно най-близо до тази, която го привлича.

Краката

Често хората се стараят да контролират своето невербално поведение, като се опитват да скрият вълнението си, което може да си личи чрез начина, по който държат ръцете си, или чрез физиономиите, които правят. Но това, за което мислят най-малко и съответно ги издава най-много, е начинът, по който държат краката си. Те са истински прозорец към душата и винаги сочат в посоката, в която се намира това, което искат. Затова обърнете внимание накъде сочат ходилата на един мъж. Ако докато разговаря с друг човек, те сочат право към вас – този мъж в момента тайно си мисли как да направи така, че да дойде при вас и да ви заговори.

Про съвет: Ако разговаряте с един мъж и в това време краката му сочат в друга посока, не бързайте да си правите погрешен извод, че той не ви харесва. Обърнете внимание какво има в посоката, в която сочат ходилата му. Това може да е например тоалетната и да му е неудобно да прекъсне разговора, а да има нужда да я посети. В такъв момент може да проверите истинските му намерения, като се оттеглите за малко и го оставите сам за момент. В момента, в който видите накъде се насочи, ще си отговорите на въпроса защо краката му са сочели в определена посока. Когато отново се върне при вас, ходилата му смениха ли посоката си?

В заключение ще добавя само, че разчитането на езика на тялото е много комплексен процес, който взема под внимание редица фактори като контекст на ситуацията, културни особености, консистентност между вербално и невербално. Затова не си правете прибързани изводи, а наблюдавайте внимателно. За да не се чудите излишно – посетете курс, който да ви подготви да „виждате между редовете“.

*Ина Иванова е организационен психолог и съосновател на „Наука за хората“, компания, специализирана в провеждането на обучения по ефективно общуване и невербална комуникация.

17 ефектни филмови фрази за флирт

Вижте повече

17 ефектни филмови фрази за флирт

Във филмите работят, тествайте ги и в реалността

Новите правила за флирт от разстояние

Вижте повече

Новите правила за флирт от разстояние

Разучихме как се срещат вртуално хората в 4 от световните мегаполиси

Още по етикети

флирт , връзки
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser