Преминете към основното съдържание

Френски шоколадов мус – рецептата на Джулия Чайлд

Този десерт ви пренася в Париж на мига

© madewithpink.com

Париж е любим град за хора от цял свят. А най-доброто време на годината да го посетите е август – тогава градът е спокоен, уличките са тихи... И макар и много от ресторантите и магазините да са затворени, това време на годината е „най-сговорчиво“ за туристите.

Емблематичен десерт за Париж е Френският шоколадов мус, на който може да се насладите по всяко време и на всяко място. Ако нямате възможност да се пренесете в Париж точно в този момент, имаме предложение за вас – пригответе си френски шоколадов мус у дома.

Решихме да ви представим рецептата на Джулия Чайлд за френски шоколадов мус. След като свърши, ще съжалите, че не сте го правили досега.

РЕЦЕПТА за 8-10 порции

ПРОДУКТИ

6 чаши (170 г) тъмен шоколад 85% какао

170 г несолено масло, нарязано на парчета

1/4 чаша (60 мл) силно сварено кафе

4 жълтъка от големи яйца

2/3 чаша пудра захар

1 супена лъжица ром

1 супена лъжица вода

4 белтъка от големи яйца

щипка сол

1/2 лъжичка ванилия

© madewithpink.com

ПРИГОТВЯНЕ

В тенджера с двойно дъно сварете вода и поставете в нея купичка с начупения на парчета шоколад, кубчетата масло и свареното кафе. Разбърквайте, докато се разтопи. След като това стане, отстранете купата от котлона и оставете шоколада да се охлади съвсем леко.

Напълнете голяма купа с ледено студена вода и я оставете настрана. Поставете жълтъците, захарта, рома и водата в друга средно голяма купа и ги поставете на котлона да заврят. Използвайте електрически миксер или пасатор, за да разбъркате енергично жълтъците, докато се получи пухкава въздушна смес като за майонеза.

Отстранете купата с жълтъците от котлона и я поставете в ледено студената вода, докато сместа се охлади и сгъсти.

Смесете шоколадовата смес с яйчната.

Разбийте белтъците и солта в отделна купа, докато се образува въздушно лека смес. Поръсете с пудра захар и оставете сместа да стане гъста и да получи форма. Добавете ванилия.

Една трета от белтъчната смес добавете в шоколадовата. Продължавайте, докато прецените дали да излеете цялата.

Разпределете в отделни купички и оставете в хладилника най-малко за 4 часа. А за най-добър резултат – цяла нощ.

Автор Люба Вангелова

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser