Преминете към основното съдържание

ФУТУРАМА: Познаха ли дизайнерите с какво ще бъдем облечени днес?

Не е изненадващо, че темата за футуризма се върти от сезон на сезон, без да губи своята актуалност. Все пак понятието „бъдеще“ автоматично означава свеж поглед и нови идеи. Но доколко тези идеи, разглеждани в миналото, са релевантни в бъдещето, в което живеем сега?
© Photography: Tsanislav Hristov / Model: Ivalina from AliaModels Agency

Photography: Tsanislav Hristov / Model: Ivalina from AliaModels Agency / Styling: Dana Cholakova

Футуризмът е изкуството, насочено към бъдещето, което се характеризира с бунта, анархията, мечтите за космоса и постоянното търсене на нещо „ново“.

В модния свят концепцията за „футуризъм“ се появява през 60-те години по време на първите космически открития. Първият полет на Юрий Гагарин в Космоса, експедицията на Аполо 11 до Луната, изграждането на ракетите, създаването на новите технологии оформят така наречената космическа ера. 

Естествено, този свят няма как да не се докосне и до модата – небето крие неизчерпаемо вдъхновение, а дизайнерите са вперили поглед точно натам. Вечният въпрос „Kакво ще облекат бъдещите хора?“ довежда до факта, че модата с футуристичен уклон преминава през редица модификации.

Photography: Tsanislav Hristov / Model: Ivalina from AliaModels Agency / Styling: Dana Cholakova

Представяйки си какъв би бил новият милениум, дизайнерите се опитват да предскажат какъв ще бъде най-предпочитаният стайлинг в едно технологично развито бъдеще. Разбира се, никой не е успял да предвиди, че в първите години на хилядолетието „бъдещите хора“ ще носят пластмасови аксесоари за коса, джинси с много ниска талия, кроп топове, отрупани с пайети.

Още по-малко са предполагали, че в „новото време“ хората ще предпочитат еклектиката в облеклото и бохемските визии пред хай-тек гащеризони с метални отблясъци. 

Photography: Tsanislav Hristov / Model: Ivalina from AliaModels Agency / Styling: Dana Cholakova

Технологичната ера, в която живеем, най-много се доближава до смелите сай-фай фантазии на писатели, сценаристи и артисти, творили в миналия век.

Умните домове и офиси, изкуственият интелект, бързоразвиващите се космически проекти, странно, но повече ни приземиха, отколкото ни накараха да се „откъснем“ от Земята. Проблемите, които предишните поколения са създали, като климатичните промени, замърсяването на океаните и глобалното затопляне, ни накараха да търсим по-екосъобразен начин на живот. 

Днес футуризмът в представите ни е тясно свързан колкото с прогресивните иновации, толкова и с двойката човек-природа. Може би и това е причината екстравагантните и помпозни или прекалено впитите и тесни костюми, в които са облечени познатите ни герои от фантастиките, да са толкова нереалистични за обществото ни днес. А по всяка вероятност такива ще бъдат и занапред. 

Естествените материи като памук, коприна и лен, меките тъкани и свободните кройки от години не са излизали от мода, а днес бохемските визии със своя богат „лейъринг“ са най-предпочитаните и най-любими в голямото разнообразие от тенденции.

Photography: Tsanislav Hristov / Model: Ivalina from AliaModels Agency / Styling: Dana Cholakova

Още по етикети

стил , стайлинг , мода
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser