Преминете към основното съдържание

Габриел Шанел и нейните символи

Мистичните знаци, предсказанията за съдбата и талисманите на Шанел, които могат да повлияят и на вашия живот

© getty

Властна и крехка, смела и самотна, легендарна и загадъчна ... От ранна възраст Габриел Шанел усърдно, с много труд и талант гради пътя си до своя Олимп.

Тя се бори срещу своите страхове, противопоставя се на обстоятелствата и твърдо поема ударите на съдбата. Не е изненадващо, че Шанел намира подкрепа и защита в мистериозни символи, фигури и талисмани, които тя с лекота въвежда в колекциите си и в интериора на своя популярен апартамент.

ЛЪВЪТ

Лъвска глава или лъвско сърце? Образът на величествения хищник минава през живота на Шанел. Първата и най-очевидна метафора е нейният зодиакален знак. Тя е родена на 19 август под съзвездието на бунтовния и страстен Лъв. Като фен на астрологията, тя вярва в хороскопи и предсказания и носи този символ през целия си живот.

"Аз съм малко момиченце, така че когато се чувствам в опасност, пускам ноктите си. Но повярвайте ми, по-добре е да страдате от рани, отколкото да причинявате болка", обичала да казва Шанел.

Лъвовете не само покровителстват, но и успокояват Шанел. След смъртта на любимия си - Артър "Бой" Капел - през 1919 г., тя бяга от депресията като отива във Венеция - градът, чийто хералдически символ е лъвът. Тук неутешимата Габриел намира сили да живее и да твори. По-късно, в парижкия си апартамент на улица Камбон, Мандмуазел инсталира няколко статуетки на лъвове. Една от тях, най-обичаната, винаги стои на бюрото ѝ до цигарите и ножиците. Изображението на лъва е гравирано и върху копчетата на костюмите ѝ от туид. Лъвът е източникът на вдъхновение за дизайните на бижутата CHANEL. Той е духът на Maison Chanel.

КАМЕЛИЯТА

Древногръцка легенда разказва, че разгневената богиня Афродита превръща в камелии безчувствените красавици със студено сърце, които са отхвърлили Амур. Ето защо красивите бели растения нямат мирис.

Древната символика на тези цветя (не червени, а задължително бели) е близка до Шанел. Тя казва, че камелията е единственното цвете, което не отклонява аромата на "Chanel No 5" и се вдъхновява от естетиката на английските денди, които слагат живи камелии в реверите на саката си. Има версия, че от белите камелии е направен първият букет, който херцога на Уестминстър подарява на Шанел. Коко превръща камелията в свой талисман. На въпроса, какво яде на закуска, Габриел отговаря кратко, "Закусвам камелии!"

ЦИФРИТЕ

В допълнение към астрологията, Шанел има страст към нумерологията и искрено вярва, че нейното щастливо число е "номер 5". Тази фигура се превръща в друг талисман на Maison Chanel. Така са се разпоредили звездите - нейният зодиакален знак е петият в астрологическия цикъл.

Около "петицата" се върти и историята на Chanel № 5. Габриел кани Ърнест Бо, парфюмера на Царския двор, на когото поставя задачата да създаде "парфюми за жени, които миришат като жена". Парфюмерът прави букет от 80 съставки и създава един от най-абстрактните, загадъчни и иновативни аромати в историята на парфюмерията. Той представя на Шанел няколко готови опции в номерирани бутилки. Лесно е да се досетите, флакона, който Шанел избра.

Габирел казва, че "една жена трябва да слага парфюмът на местата, където иска да бъде целуната". Интуицията на жените и "играта на числата" са блестящ избор - Chanel No 5 все още остава един от най-продаваните аромати в света.

Коко Шанел идолизира петицата. Известно е, че има пет любими цвята - бяло, черно, бежово, златно и червено. В първата си колекция бижута "Bijoux de Diamants" от 1932 г. има 5 основни теми: комета, панделка, лък, ресни и пера. Класическата чанта Chanel неслучайно се нарича "2.55" - в името е кодирана датата на създаването ѝ - февруари 1955. Числото "5" наистина носи късмет на Коко.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser