Преминете към основното съдържание

Георги Милков: МОЕТО МЯСТО е Сахара!

„Ако пустинята въобще те пусне да си тръгнеш от нея, то е само, за да те накара да се върнеш отново“, твърди журналистът, обиколил почти целия свят. С неговите вдъхновяващи разкази и кадри от Сахара стартираме новата рубрика на elle.bg за местата, на които си струва човек да се върне отново, и отново...
Георги Милков в Сахара
Георги Милков в Сахара © Личен архив

Най-великата пустош на планетата. Сахара! Това е моето място. От Судан и изгревите над Червено море, които правят пясъците да изглеждат примамливо спокойни до Мавритания, където вълните на Атлантика се блъскат в планини от дюни, а залезите са тъй драматични.

Обикалял съм Сахара почти от всичките й страни. И още не знам къде е най-хубавата й част. Много пъти съм се престрашавал да се лутам седмици наред дълбоко в сърцето й. Там, където не се чува нито един от гласовете на цивилизацията. Тишина. Такава истинска, доминираща, космическа тишина, в която можеш да чуеш как ти бие сърцето. Това място може да те изпепели и вледени. Никъде другаде не съм брал такъв студ и толкоз жега в рамките на няколко часа. И никъде най-простият хляб, замесен само с брашно и вода и изпечен на огън в пясъка, не ми се е услаждал повече.

© Личен архив, Журналистът, обиколил почти целия свят, пази голямата си любов към Сахара

Апокалиптичният Гилф Кебир и аскетичността на Долината на плувците, открита и описана от граф Ласло Олмаши (прототипът на "Английския пациент"). Комбинацията от цветове - оранжеви пясъци и черни скали на платото Тасили в алжирска Сахара, където миналия век френския историк и пътешественик Анри Лот намира впечатляващите праисторически рисунки на "великите марсиански богове". Пещерите и скалните заслони във Фезан, Югоизточна Либия, запазили останки от безследно изгубения народ на гарамантите. Сахара изостря любопитството ми. Кара ме да мисля за всички онези знаци, подхранващи теориите за развити цивилизации, изчезнали така ненадейно, без да оставят зад себе си руините на градове, а само енигматични знаци и фрески с червена боя.

© Личен архив, Енигматичните знаци в Сахара

От всички вълнуващи пътешествия, които съм имал по света, дългите, усилни преходи през Сахара си остават най-любимото ми преживяване. Година след година се връщах в този безбрежен пуштинак, където ефектните изкачвания по златисти пясъчни хребети и спиращите дъха спускания се редуваха с тягосно пъплене из тъжни и мрачни каменни долини. Лунен пейзаж следван от пълни с живот красиви оазиси. Най-затрогващите изгреви и залези. Дни на забрава и блаженство. Защо човек би се влюбил в Сахара?

Дали търсенето на повече адреналин и нови авантюри или бягството от цивилизацията, от всичко и всички? Или заради онази извечна необходимост да бъдеш ухапан от черен скорпион, както се шегувахме с приятели вечер край лагерния огън.

Само, който е бивакувал насред Голямото пясъчно море знае, че нощем понякога пясъците издават странни звуци. Когато вървиш по ръба на огромна като планина дюна, пластовете, които се свличат надолу раждат специфичен шум, който ехото подема, за да превърне в мимолетен грохот.

© Личен архив, Красотата на пустинята, омагьосала Георги Милков

Моят туарегски водач често разказва истории от миналото. Как по шума на пясъците пастирите в долината разбирали, че от вражеското племе теббу се промъкват към тях, за да вземат камилите и жените им и да ги отведат в родното си Тибести в Чад.

Тези легенди и предания край огъня винаги ме караха да се опитам да разбера тези сурови необикновени хора, за които Сахара не бе пътешествие и вдъхновение, а дом и орисия. Без да мога да разбера себе си. Защо се връщам в Сахара? Много пъти съм си задавал този въпрос. Нямам прост отговор. Вероятно не зависи от мен. Ако Сахара въобще те пусне да си тръгнеш от нея, то е само, за да те накара да се върнеш отново.

 

Вижте впечатляващите кадри на Георги Милков от пустинята Сахара - голямата любов на журналиста-пътешественик:

Георги Милков е главен редактор на сп. Trends, специален кореспондент на в-к "24 часа" и водещ на публицистичното предаване „Плюс това“ по БНТ.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser