Преминете към основното съдържание

GETTING THE ICK: Проблемът - "Партньорът ми вече не ме привлича"

Случвало ли ви се е някога да сте във връзка с някого, когото много харесвате, но внезапно като гръм от ясно небе да спрете да го харесвате? И разстоянието между тези два периода да е само няколко минути или часа, а причините необясними? Ако ви се е случвало, то можем да ви успокоим, че не сте единствените в подобна ситуация и не, не сте луди (за второто не можем да гарантираме всъщност).
© iStock

Макар и по принцип убийствено за културното развитие на обществото, британското предаване “Love Island” дефинира в една от сериите си именно този феномен, лепвайки му наименованието “getting the ick”.

Според разговорния речник това означава да изпиташ чувство на шок или неприязън, толкова внезапно, че да се почувстваш отвратен. След неофициалното въвеждане на този израз като обяснение на явлението да спреш да намираш партньора си за привлекателен, употребата му се разпространява по-бързо от есенните вируси, повдигайки многобройни въпроси.

Дали сте във връзка с някого, с когото изглеждате съвършено на хартия или с някого, с когото сте пълни противоположности, не определя дали ще попаднете в подобна ситуация.


КАКВО МОЖЕ ДА БЪДЕ ПО-ДОБРО ОТ СЕКС?


Според психолозите има два типа “getting the ick”.

Първият може да се нарече "поправим", понеже не е задължително да слага край на връзката. В този случай най-често започвате да се дразните на малките неща, които партньорът ви прави. Много често дори могат да са именно нещата, заради които сте го харесали първоначално - като индивидуалният начин за сгъване на дрехи, готвенето или музика, която харесва. Всичко това, обаче може да се превърне в огромен дразнител, колкото повече време сте заедно. И ако действията, които ви изнервят могат да бъдат дефинирани като дреболии, то начинът за справяне със ситуацията е да ги обсъдите с половинката си. Тъй като най-вероятно вие също имате своите ежедневни навици, които могат да бъдат дразнещи. Най-добре е да заложите на откровеността и да намерите двустранен компромис. 

© iStock

Ако обаче сте попаднали във втория случай, то компромисите няма да решат проблемите ви. Макар и противоположностите да се привличат, ако сте хлътнали по някого, с когото нямате абсолютно общо, то трудно ще намерите стабилна основа за разбирателство в дългосрочен план. В тази ситуация по-скоро трябва да започвате да си стягате куфара и да не си позволявате да се връщате - интуицията ви най-често не ви лъже. А пък ако сте с някого, с когото сте тръгнали, защото теоретично сте били идеалната двойка и изведнъж осъзнаете, че всъщност, на практика, не ви се получава толкова идеално, то решението също е да не оставате с човек, към когото не сте привлечени, тъй като уви не живеем на хартия.


КАКВО Е НУЖНО ЗА ЩАСТЛИВ БРАК ДНЕС?


Неприятната част при “getting the ick” е невъзможността да си признаеш какъв точно е проблемът, защото никой не желае да съобщи на човек, на когото държи, че не го намира за привлекателен и то дори без адекватни причини.

Във всеки случай обаче е сигурно, че ако се чувствате отблъснати или погнусени от мисълта да бъдете с партньора си по какъв и да било начин, то определено сте попаднали в категория “getting the ick”.

Дали ще признаете истината, колкото и неприятна да е тя, или ще измислите по-добро оправдание за неадекватното си поведение в последно време, вие преценявате. Сигурно е обаче, че и двата варианта са по-приемливи, от това да се държите заядливо, раздразнително и грубо с партньора си, просто защото несъзнателно се опитвате да го отблъснете, за да може той да ви остави, а вие да не се налага да си признавате факта, че просто не сте привлечени от него вече. 

Макар и това да губим интерес в партньора си да се е превърнало в тенденция в последно време, не се опитвайте да го предизвикате умишлено, само защото се случва на много други хора.

Не забравяйте, че не всички тенденции се основават на положителна градация, а специално тази е наименувана от сценаристите на нискокачествено британско риалити шоу. 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser