Преминете към основното съдържание

Гимнастика за любовни подвизи

Някои упражнения помагат за постигането на сексуална хармония.
© Shutterstock

Има много твърдения, че правейки любов, се изгарят калории, натоварват се мускулите и настроението се подобрява. Но има и една друга теория, която горещо подкрепяме - че ако гимнастиката се превърне в част от еротичната игра, това ще освободи сексуалната енергия и ще правите любов по-добре. Ако предварително загреете и раздвижите повечето мускулни групи, ще постигнете по-пълна хармония с партньора си.

Целта на предварителната гимнастика не е да изпълните виртуозно всички акробатични пози от Камасутра, а да подобрите гъвкавостта и еластичността на телата, и да избегнете в сублимни моменти блокиране или притискане на някой обездвижен мускул. Истината е, че в тялото ни има доста лениви мускули, които не са гъвкави и се раздвижват едва в моментите, в които се любим.

В йогата съществува цял сексуален раздел, наречен „кундалини“, както и различни ориенталски техники, помагащи за укрепването и активизирането на коремните мускули, опашната кост и малкия таз. Всъщност, още преди няколко хиляди години гъркини, египтянки и китайки са владеели до съвършенство техниката на сексуалните тренировки. Упражненията за интимните мускули са били сред основните занимания от обучението на гейшите, въпреки че сексът не е влизал в задълженията им при забавлението на мъжете. Тогава се е смятало, че енергийният център на тялото се намира в долната част на ханша, докато в съвременното общество общото мнение е, че той е разположен в главата. Да, ние обичаме с мислите и със сърцето си, но сме изцяло зависими от тялото си. Затова и е толкова важно да овладеем интимните си мускули, отговорни за сексуалното удоволствие.

Подобряване на сексуалния живот

На онези жени, които не успяват да достигнат до оргазъм, повечето сексолози препоръчват интимната гимнастика, измислена от немския лекар Арнолд Кегел през 1946 г. Той е разработил специални упражнения не с точно тази цел, а за да помогне на пациентки, страдащи от смъкната матка или спонтанно напишкване. Едно от най-ефикасните упражнения сред тях, съвсем лесно за изпълнение, е стягане на влагалищните мускули за няколко секунди. Може да го изпълнявате навсякъде. Препоръката е да се започне с 50 повторения дневно, като постепенно се увеличават и се разделят на серии. Упражненията на Кегел помагат при болки и месечно неразположение, увеличават кръвоснабдяването в тази област, повишават чувствителността на G-точката и подобряват сексуалното удоволствие. (За подробности около упражненията, попитайте специалист сексолог.) С гимнастиката на Кегел ще отдалечите максимално настъпването на климактериума и ще се приспособите по-лесно към него. Това е така, защото биологичната възраст на жените зависи от хормоните, произвеждани от техните яйчници, а те се нуждаят от редовни приливи на кръв. Любопитен факт е, че ориенталките, които от ранна възраст се обучават на сексуални техники и интимна гимнастика, са с по-дълъг репродуктивен период.

ВУМ билдинг

Благотворният ефект от упражненията на Кегел е открит години след създаването им. След като го констатират, лекари започват да разширяват и усъвършенстват методиката му. Така се появява и ВУМ-билдингът, чиято абревиатура означава вагинално управлявани мускули. В САЩ се създават специални курсове по ВУМ-билдинг, известни колкото тези по аеробика и латино танци. Не е необходима специална зала, в която да се учите да тренирате интимните си мускули, може да го правите и в домашни условия. Пфрвата ви цел е стягането на мускулатурата на перинеума – между женските полови органи и ануса. Най-лесно ще почувствате тези мускули, докато ходите по малка нужда. Ето три лесни упражнения, с които да ги натоварите. Повтарят се 20-ина пъти.

1. Легнете по гръб с ръце край тялото и свийте краката в коленете, като се опитате да ги доближите до бюста. Рязко издишайте и стегнете мускулите на влагалището. Върнете се в изходно положение и повторете.

2. Отново легнете по гръб, със свити крака в коленете и стъпала на пода. Повдигнете таза с разтворени бедра, и като напрягате мускулите на вагината, корема и дупето, останете в тази позиция няколко секунди. След това се отпуснете по гръб на пода.

3. Застанете прави с крака, разтворени по-широко от раменете, като пръстите ви сочат навън, а петите - навътре. Издишайки, клекнете бавно, като стягате мускулите на влагалището, а вдишвайки се изправете бързо.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser