Преминете към основното съдържание

Гимнастиката на космонавтите, която прави чудеса с тялото!

Преодолейте безтегловността на всекидневието и стегнете фигурата си със специалните упражнения, разработени за космонавти
© iStock

Ако не обичате да спортувате, но чувствате, че трябва да укрепите мускулите си, за вас е гимнастиката, разработена специално за космонавти. Тя наистина прави чудеса с тялото!

Упражненията са създадени от Медицинския институт за биологични проблеми в Москва, като физическа подготовка за космонавти и се практикуват от години на орбиталната станция „Мир“. Базират се на разтягане на основните групи мускули.

© iStock

Хората в Космоса са подложени на силата на гравитацията и ежедневното им ставане, придвижване и работа изискват минимални усилия за поддържането и доброто функциониране на мускулите. Но в нулева безтегловност костите отслабват - според тестове на НАСА за един месец в Космоса човек може да изгуби 1-2 процента костна маса.

За да се предпази от отрицателните ефекти, има един вариант – тренировки за сила. Иначе, връщайки се на Земята, мускулите ще са атрофирали - ще му е трудно да изкачи няколко стъпала или дори да отвори врата. Разликата между тренировките на Земята и в Космоса е, че на земята тежестта на 60-80 килограма държи човек здраво стъпил на повърхността, а в откритото пространство трябва да използва въжета, за да не се издигне нагоре. Космонавтите си физически здрави и нямат сърдечносъдови проблеми. При тях натовареността е главно в горната част на тялото, докато при повечето хора е обикновено в долната.

© iStock

За тези упражнения ви трябват стегнати ластици, които да фиксирате здраво за краката. Една хитрост: използвайте обувки за тенис, към които да прикрепите едната страна на ластика, а другия край вържете около китката. За да са ефикасни упражненията, ги повторете 12-14 пъти в рамките на 20-ина минути.

Вижте упражненията от гимнастиката, разработена специално за космонавти:

 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser