Преминете към основното съдържание

Гост блогърите Ирен Дикова и Елена Миланова: Шапките и чорапите са най-тренди аксесоарите за този сезон

Разликата между кичозно украсени и внимателно подбрани аксесоари за акцент е голяма. Както обичаме да казваме: „Less is more”!

Днес ще си говорим за аксесоарите. За силата да изразиш себе си чрез тях, да бъдеш различен, запомнящ се, да ги направиш своя запазена марка. Ние, момичетата от The Blonde Stars Blog, имаме сходно виждане за стил, но в същото време всяка една от нас си има нейната слабост.

Елена например, рядко можеш да я видиш без шапка, особено в по – студените месеци. От бейзболен модел до модел федора или пък закачлива шапка с ушички, тя е част от всекидневния й outfit почти задължително. А ето и няколко интересни факти относно историята на шапката, които затвърждат позицията й на важен и отличаващ се аксесоар:

Шапката като правило е способна да съобщи за социалния статус, професията или убежденията на нейния притежател. В Средновековна Европа художниците и медиците са носили барети, а нотариусите шапки от бобър.

Най-необичайни са били шапките през 18 век. В края на втората половина от века модата е била диктувана от френската кралица Мария Антоанета. Шапките са били с диаметър повече от 1 метър, с много панделки, пера, дантели, в тях са били монтирани различни механизми, които са раздвижвали райски птици, пеперуди и т.н. Шапките също са били украсявани с модели на лодки, лебеди, замъци.

Изразът “безумен като шапкар” си има своето обяснение. За да се обработи кожата или филца, по-рано се е използвал живачен нитрат, а живачното натравяне води до необратими увреждания на главния мозък. Майсторите на шапки често са страдали от слабоумие, изгубване на паметта и халюцинации.

Британската кралица е една от най-известните почитателки на шапките. Всички шапки, които кралицата вече не носи, попадат в музея на ... кралските шапки. Там под всеки един експонат е посочен поводът и мястото, където е била носена шапката, а също така има и прикрепени фотографии. Експозицията се увеличава почти всеки месец.

Ирен от своя страна обича да акцентира върху чорапите си. И не защото в момента е тренди и всички носят шарени чорапи. Oт дете е била известна в училище с най-шарените и екстравагантни чорапи.

Обича ги едноцветни, с принтове, тематични, с дантела или панделка, с лента или с две, тънки и плътни, спортни и елегантни. Тя ги слага както с маратонка или кец, така и с елегантна оксфорд обувка. Чорапът обаче не е просто моден аксесоар на половинката oт The Blonde Stars. Тя обича да носи и вкъщи, особено зимата, от онези сладки, меки и топли чорапи, които са любими на неспазващите й чорапена диета, кучета.

Историята на чорапите датира от 4-6 век пр. н. е. в Древна Гърция и Древен Рим. Интересен е фактът, че първите чорапи са били плетени. Изкуството за създаване на тези уникални изделия в последствие е било изгубено и възстановено едва през 13 век, а дотогава чорапите са се правили от тънка кожа или плат. Ако през 20век чорапите все още са се правили от памук и вълна, то в днешно време найлонът изцяло е завладял изработката на чорапи.

Още съвети от Ирен и Елена може да намерите на http://bloomstars.bg/ 

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser