Преминете към основното съдържание

Гост блогърът Боряна: Поправете ми граматиката

Или големите постижения на малкия ум
© iStock

В надпреварата кой е „по-по-най“ в социалните мрежи, се завъди една прослойка от граматически полицаи, които очевидно са решили да си мерят пунктуацията и пълния член. Само дебнат някой да изпусне я запетайка, я да смени О с У или не дай, боже, да извърши някое далеч по-углавно граматическо престъпление, за да го разпънат на кръст и да се потупат сами по рамото за успешната акция.

Откровено казано, и на мен ми се набиват на очи грубите грешки, но никога не съм горяла от желание публично да ги посоча с пръст. Освен това, далеч повече ме вълнува смисълът (или липсата на такъв) зад думите, отколкото безгрешното им изписване. Не ме разбирайте погрешно – не омаловажавам грамотното писане и ползване на езика, но ми се струва адски тесногръдо и дребнаво да се опитваш да изпъкнеш пред останалите социални сеирджии като демонстрираш, че си внимавал в час по български или си чел малко повече книги от тях.

Защо да не отбелязвате публично чуждите грешки?

1. Показвате явно, че това е вероятно единственото, или поне нещо от изключителна значимост за вас самите, с което превъзхождате граматическия/правописния престъпник.

2. Създавате впечатление, че сте дребнави и заядливи.

3. Демонстрирате лошо възпитание. Знаете, че добре възпитаният човек не вдига шум, когато някой разлее малко супа на масата, а се прави, че не го забелязва. Защото това са дреболии, които само в тесните глави намират отзвук.

4. Демонстрирате липса на разбиране и толерантност – абсолютно всеки може да допусне грешка. Било то от бързане, било от незнание, било от недоглеждане.

5. Не отчитате факта, че винаги е много по-лесно да забележите сламката в чуждото око. Лично на мен безброй пъти ми се е случвало да чета текст, който сама съм написала, и да не виждам правописните грешки в него, но в същото време моментално да засичам чуждите такива. Факт. Мозъкът ми, понеже знае какво съм имала предвид, пишейки теста, чете смисъла, а не думите.

Кога и как да посочите нечия правописна/граматическа грешка?

1. Когато говорим за работа. Ако видите, че колегата ви е написал „либоф“ в заглавието на корица с голям тираж, отивате и му казвате. Освен ако не го мразите и не искате да кара на фотосинтеза няколко месеца после.

2. Посочвате грешките на детето си, което искате да се научи да пише правилно.

3. Посочвате грешките на приятел, който цените, и не искате да „се излага“ пред граматическата полиция.

4. Посочвате грешките на чужденец, който не владее добре езика, но го ползва активно както в работна, така и в неформална среда.

5. Никога не сочете грешки в постове в Facebook, Instagram и т.н. Какъв е смисълът? Те или са от недоглеждане, или от незнание. Ако са от недоглеждане, авторът им сам ще си ги види. Ако са от незнание, не е ваша работа да образовате и следите за правописа в социалките. Има достатъчно кисели лелички и чичковци. Оставете тази грижа на тях.

6. Направете го лично и тактично. Добронамерено и без омраза. Свържете се директно с човека и му покажете деликатно грешката. Това е градивна помощ и той ще ви бъде благодарен.

С горното декларирам, че нямам за цел да пропагандирам снизходително отношение към неграмотността, нито да се оправдавам за миналите и бъдещите си правописни отклонения, просто реших да споделя мнението си по темата. И ще завърша с една истинска история, в която главен герой е приятел, който вече не е сред нас. Чака той на светофара и идва бай Мангал да му чисти стъклото на колата. Той го отпъжда с жест, но бай Мангал продължава да настоява. Тогава нашият приятел го вика, отваря прозореца и с пръст минава от единия до другия край по таблото на колата. Целият му пръст почернява от прах, а той се обръща към кандидат-чистача и казва: „Виждаш ли отношението ми към чистотата? Бягай сега!”

И така – всеки с критериите и приоритетите си за важните неща в живота.  

Още от Боряна може да четете в блога й myhappypond.com.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser