Преминете към основното съдържание

Гост блогърът Мони: За феминизма с (не)разбиране

Какво мисли един мъж за случайно дочут женски разговор
© iStock

Събота е.

Събуждам се с усещането, че имам желание да напиша нещичко за ELLE. За съжаление обаче, желанието ми не е правопропорционално на вдъхновението. “Сигурно е заради това, че не съм пил още кафе” си казвам аз и потеглям към любимият ми ”Шишман”. Вземам лаптопа със себе си, за да може ако вдъхновението се появи, да го използвам и да нахвърля няколко реда. Сядам в в едно от любимите си кафенета, поставям важните инструменти като баничка с манатарки и капучино на масата, които да запълнят стомаха ми, и започвам да чакам вдъхновението си.

В момент на очакване обаче, неволно чувам как две жени на съседната маса си говорят. Не обичам да подслушвам чужди разговори, но нали се сещате за онези, които няма как да пропуснете. Едната жена се оплакваше на другата, че мъжете в днешно време започнали да придобиват все по-женски качества. Къде били отишли предишните мъжкари. Аз си слушах спокойно и изригнах душевно, че намерих най-накрая новата тема по която да пиша. За момент се замислих обаче, как ли ще се възприеме това, което си мисля, от женската аудитория на ELLE и не е ли по-добре да напиша нещо, което всяка жена иска да чуе. Но, заклел съм се, че за нищо на света няма да правя повече компромис с принципите си.

Сещам се за един филм, който бях гледал преди доста време - “Ефекта на пеперудата”. Или казано другояче теорията за образуването на урагана, която се основава на това дали една пеперуда е размахала крилата си няколко дни преди това или не. За какво казвам всичко това обаче. Защото съм сигурен, че в природата има баланс. Този баланс по някакъв начин е разпределен и между мъжкото и женското, което съществува във всеки един от нас.

Представете си, че мъжете трябва да започнат да кърмят децата си с изкуствени гърди, както бях чел, че са предложили от някаква феминистка организация. Какво трябва да правят тогава жените, питам аз? Може би да сменят крушките и да оправят тоалетното казанче. Да ходят да играят футбол с приятелки или да правят среднощни запои, като забиват момчета? Затова жени, преди да обвините мъжете си в притежаването на женски качества, се замислете дали след като се приберете след работа да изберете да прегръщате половинката си, да го целувате нежно и да му казвате “Обичам те” или да започнете да говорите за неравенството между половете и как се смятате за достойни да заместите мъжете във всяка една сфера. Защото както се казва: В природата нищо не се губи, а само видоизменя формата си.

Още гледни точки от Мони може да четете в неговия блог www.mstyleblog.com.

Още по етикети

емоции , гост блогър
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser