Преминете към основното съдържание

Гостинг: Какво е това и защо всички говорят за него?

Днес ще ви разкажем за гостинга – ново явление в живота ни, с което се сблъскваме все по-често

Какво е гостинг?

Самият термин „гостинг” съществува отдавна, но до преди известно време се е използвал само в онлайн покера. Така се е наричала ситуация, при която от акаунта на един ползвател играе друг по-добър и на по-професионално ниво. Но в наше време терминът вече има доста по-широко значение и с него се назовава ситуация, в която човек без никаква обяснима причина рязко спира да общува с близки, познати и работодатели.

Смята се, че днес гостингът е особено разпространен сред порасналото вече поколение на милениалите – специалистите са на мнение, че именно сред тях това поведение е особено популярно. Но модата на гостинга бързо се разпространява в обществото и по подобен начин могат да се държат хора на всякаква възраст и с всякакъв социален статус.

В кои области на живота се среща гостинг?

Хората се срещат с гостинга както в личния си, така и в професионалния си живот. Например, след няколко срещи с любимия мъж, които според вас са напълно нормални, изведнъж партньорът ви внезапнопреустановява контакт с вас и то без никакво обяснение. По подобен начин могат да действат приятели и познати, които изведнъж просто изчезват от радара. Така постъпват и много деца в отношенията с родителите си, ако не искат да дават отчет за поведението си. В един момент те отново установяват контакт, но изключително по свое желание.

HR-специалистите също се сблъскват с гостинг и то на най-различни етапи от работата си. Кандидати за работа често не идват на интервю, въпреки че вече са потвърдили срещата, или просто изчезват, след като са приели офертата на компанията. Има дори случаи, в които човек изчезва, оставяйки трудовата си книжка и личните си вещи на работното си място. Човекът се появява чак след като от компанията го обявят за изчезнал в полицията.

Защо постъпват така хората?

Разбира се, всеки случай е индивидуален, но ако трябва да обобщим, психолозите посочват няколко основни причини за подобно поведение. Първо, хора, които често четат мотивираща литература и възпитават в себе си здрав егоизъм, просто не искат да губят време за излишни, според тях, разговори и обяснения. Второ, много хора се страхуват да не наранят чувствата на отсрещната страна и затова избягват трудните разговори. И трето, във времената на социални мрежи се променя и етикетът на общуване. Отсъствието на отговор се смята за достатъчна и изчерпателна реакция на всяко не особено привлекателно съобщение. Освен това е много по-лесно да прекъснеш разговор в интернет, отколкото в реалния живот – постепенно това поведение се прехвърли от онлайн живота в офлайн общуването.

Често гостингът се свързва със самочувствието на милениалите – те не мислят, че зависят от конкретна работа и смятат, че могат да постъпват с работодателите си както си решат. Към подобно поведение подтиква и т. нар. търсене на себе си – защо да губим време за обяснения с шефа, като можем да посветим същото това време на сериозно обмисляне на собствен стартъп. Трябва да отбележим, че работодателите също са виновни донякъде за това поведение – хората са уморени от това, че самите HR-специалисти нерядко изчезват от живота им след няколко разговора и дори не смятат за необходимо да уведомят кандидатите за работа за решението си.

Как да се реагира на гостинга?

Съветът тук е само един, макар и наистина банален и на практика трудно изпълним. Не приемайте това поведение лично.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser