Преминете към основното съдържание

Гравитацията ни състарява!

За съжаление, срещу нея не можем да се борим. Или пък можем?
© iStock

Сър Исак Нютон я открива, а Айнщайн я дефинира, но друг човек обобщава най-добре нейните отрицателни ефекти: „Ако не се борите с гравитацията, просто се отпускате“, казва Мерилин Монро за списание „Life“ през 1952 г. Но възможно ли е да се борим с нея? И въобще нужно ли е?

Странични ефекти

В този момент, макар и да не го усещате, гравитацията ви дърпа надолу. Тя държи всички ни здраво стъпили на земята и разбира се, сме благодарни, че я има, но тя също така оказва голям натиск върху кожата, костите и органите ни. Безмилостното й притискане е причината всеки от нас, след като навърши 40 г., да губи средно по 1.5 см от височината си на всеки 10 години. Тя допринася и за онези неприятни признаци на стареене като дълбоките бръчки между носа и устата или хлътването под очите. След 30-годишна възраст тези зони увисват с около 4 мм за следващите 20 години!

На емоционално ниво

Неизбежно е – гравитацията ни кара да изглеждаме по-възрастни, но според проучване на невролога проф. д-р Арнаул Ауберт и DIOR тя също променя начина, по който околните ни възприемат на емоционално ниво. На участниците в експеримента били раздадени фотографии в близък план на 40-годишна жена, скачаща на батут в различните етапи на скока: при нормална гравитация преди него (1G), по време на самия скок (2G и 3G) и във връхната точка на скока (0G, подобна на тази в космоса). След това всеки от тези четири момента бил показан на 4 различни групи от по 30 доброволци. Те трябвало да познаят възрастта на жената и да споделят какво мислят за нея. Увеличаването на гравитацията я карало да изглежда по-възрастна, но по-големият проблем се оказал чисто емоционалното отношение към нея. На 0G тя била описана като щастлива, уверена и атрактивна, докато на 3G участниците я смятали за тъжна, стресирана, уморена и депресирана.


КАК НА 35+ ДА ИЗГЛЕЖДАТЕ КАТО НА 25?


Мозъкът ни прави сериозни социални и емоционални заключения, базирани само на визуалното впечатление от лицето“, казва Ауберт. „Той забелязва не само бръчките и общото състояние на кожата, но и отпускането на лицевите мускули, причинено от отслабването на колагеновите фибри и намаляването на мускулната устойчивост на гравитацията.“ И докато според Ауберт бръчките нямат особено влияние за атрактивността на човека (пачият крак всъщност се определя като знак за дружелюбност и интелигентност), то детайли като хлътнали очи и извити надолу устни се разчитат като знак за негативни емоции като гняв, отвращение или депресия.

Нулева гравитация

Да, гравитацията определено ни смъква на земята по повече от един начин. Но вместо да търсите в Google как да се запишете за мисията до Марс, ето ви един интересен и всъщност доста нелогичен факт: при нулева гравитация ние всъщност остаряваме по-бързо, отколкото на Земята. И това не се дължи само на факта, че според теорията за относителността на Айнщайн времето се движи по-бавно при по-силна гравитация (физици доказват това през 2010 г. с помощта на атомни часовници), но и на този, че човешкото тяло се нуждае от съпротивлението, което ни осигурява гравитацията, за да остане „във форма“. Пътуването в космоса отслабва мускулите и костите, а някои проучвания се фокусират и върху ефекта, който нулевата гравитация има върху лицето. През 2015 г. изследователите открили, че кожата на астронавтите се изтънява с около 20% след 6 месеца, прекарани в космоса. Друго проучване от същата година, проведено върху три мишки, открива 15-процентна загуба на плътност в дермата след 91 дни на борда на Международната космическа станция.

„Хората, които прекарват по-дълъг период от време в космоса, преминават през ускорен процес на стареене“, казва лондонският дерматолог Янис Александридис. Той лансира своята марка грижа за кожата, 111Skin, в колаборация с двама бивши учени от Съветската космическа програма. „Ефектът на минималната гравитация се изразява в това, че тялото ни не се нуждае от сила и мускулите ни започват постепенно да атрофират, костите ни губят плътност, а кожата ни – съединителната си тъкан.“

Възможни решения

Ясно е – няма как да се преборим с гравитацията. Можем обаче да се опитаме да минимизираме ефектите от нея върху лицето ни. Много козметични марки разработват продукти, които засилват вътрешната структура и съпротивителната сила на тъканите. Ако обаче искате по-сериозно решение, то тогава имате нужда от лифтинг. Филърите връщат обема на хлътналите бузи и слепоочия и стягат челюстта. Ботоксът пък се използва, за да се намали притегателната сила на мускулите на врата, а по-авантюристично настроените могат да пробват лифтинг с мезоконци. Важното е да не се отпускате – в буквален и в преносен смисъл.

Още по етикети

анти-ейдж , грижа , кожа
messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser