Преминете към основното съдържание

Грипът и хремата се страхуват от тях

Как да оздравеем по-бързо?

© iStock

Ехинацея & кипарис

Ехинацеята намалява с ден и половина продължителността на хремата, но билката се предлага в различни комбинации и ефикасността й зависи до голяма степен от останалите съставки. Съчетаването с кипарис е особено благоприятно, тъй като танините на кипариса имат противовирусни свойства и възпрепятстват вредните микроорганизми да навлязат в клетките. Препаратът се приготвя от екстракти от двете растения и се взима 2 пъти дневно – по 2 ч.л. разтворени в малка чаша вода. Ако освен хрема има и други симптоми, взимайте го 3 пъти дневно.

*Ако не ви харесва вкуса на някои билки, разтваряйте екстрактите в плодов сок.

Ароматно масло от равенсара

Още при първите симптоми капнете 2 капки върху половин бучка захар или в 1 ч.л. мед и ги оставете да се стопят в устата. Правете това 3-4 пъти дневно в продължение на 5-7 дни.

Инхалации

Те могат да бъдат сухи или течни и са много ефикасни при запушен нос. Все пак по-добре да капнете 3-4 капки подходящи ароматни масла върху чиста носна кърпичка и да ги вдишате, отколкото да използвате вряща вода. Чрез инхалациите полезните молекули попадат директно върху носната лигавица. Преди това добре почистете носа.

*Ако кърмите, ароматните масла не са препоръчителни за вас, тъй като са богати на малки молекули, които лесно проникват в млякото.

Масаж на шията

Използвайте 2-3 капки ароматно масло от равенсара и го разнесете с нежни кръгообразни движения по тила и страничните части на шията. За по-чувствителната кожа е необходимо да разтворите маслото в малко хидратантен крем или сухо козметично олио.

Хомеопатия

*при влажно време и леко течащ нос взимайте Дулкамара 5 или 7 СН – по 5 пъти дневно през първите два дни, след това по 3 пъти.

*при болки в ушите е подходяща комбинацията от Ферум фосфорикум, Капсикум и Беладона от 5 или 7 СН – по 3 гранули от всяко 3-5 пъти дневно.

*при температура без усещане за жажда, с втрисане използвайте Гелсемиум 5 или 7 СН, по 3 гранули 3-5 пъти дневно.

*при температура, придружена с жажда, ако носът е запушен, подходящо средство е Нукс вомика 5 или 7 СН по 3 гранули 3-5 пъти дневно.

*при втрисане и бодежи, силна жажда и парещи очи взимайте Еупаториум 5 или 7 СН, по 3 гранули 3-5 пъти дневно.

*Осцилококцинум – три дози през първите 24 часа от настъпването на грипните симптоми.

Витамин С

Приемът на витамин С по време на грипа намалява продължителността му с около половин ден. Изглежда малко, но когато се чувстваме зле, и това е нещо. По-добре си набавяйте ценния витамин от пресните плодове – киви, портокали и лимони.

Повече вода

Вода от чешмата или минерална, чай, билкови отвари, супи – всички течности хидратират носната лигавица. Когато са топли, парата им помага за отпушване на носа.

Чесън срещу висока температура

Чесънът е отлично средство срещу инфекции. Яжте по една скилидка всеки ден или го взимайте като хранителна добавка.

Морска вода

Потърсете в аптеката готов физиологичен серум, богат на минерални соли и олигоелементи, които са много полезни за заздравяване на носната лигавица.

Топла вана

При втрисане и бодежи в тялото топлата вана носи голямо облекчение. Ако нямате такава възможност, използвайте грейка или електрическо одеало – топлината успокоява болките.

Запасете се с хартиени носни кърпички

Изхвърляйте хартиените кърпички след една-единствена употреба за носа или за закриване на устата при кашляне – това ограничава разпространението на микробите и предпазва околните. Научете децата да кашлят в лакътя си, когато нямат подръка кърпичка.

Почиствайте добре носа

Притискайте едната ноздра, докато прочиствате другата, и обратно. Така налягането на въздушната струя е по-голямо и позволява по-лесно да се отлепят секретите.

Пчелно млечице

То е особено подходящо за подсилване на организма и при голяма умора по време и след грипа.

Важно: Задължително посетете лекар, който да прецени състоянието ви и да ви назначи съответното лечение. Самолечението невинаги е добра идея.

Грип профилактика: какво, кога и по колко?

Вижте повече

Грип профилактика: какво, кога и по колко?

Сега е моментът да се подготвим

My checklist: Витамини & минерали от сега до пролетта

Вижте повече

My checklist: Витамини & минерали от сега до пролетта

Ето за какво ще ни е благодарно тялото ни през идните студени месеци

Коя температура е знак за болест и коя – за стрес?

Вижте повече

Коя температура е знак за болест и коя – за стрес?

Как правилно да разчитаме термометъра?

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser