Преминете към основното съдържание

Гръцките острови, идеални за бягство от тълпите: КИТИРА

Показваме ви част от автентичното лице на островна Гърция в няколко малки и по-големи локации, останали донякъде встрани от туристическия поток
© istock

Започваме с „малката сестра“ от групата на Йонийските острови. Докато по-големите и популярни Корфу, Левкада и Закинтос са сред най-посещаваните гръцки дестинации, то ухаещата на мащерка Китира, навярно заради отдалечеността си (намира се между Южен Пелопонес и Крит), е значително по-спокойна. Няма да ви заблуждаваме, тя е позната на туристите, но тук трикът е друг. Островът е достатъчно голям (60 селища и множество плажове), за да не го усещате претъпкан дори и в разгара на сезона.

Какво да правите?

Китира си има всичко: диви плажове, тюркоазени води, водопади, вкусна храна и дълга история. Има си и собствено цвете – Sempre Viva, което расте само тук и е вечно. Разходете се из уличките на столицата Хора и на Капсали, не пропускайте да разгледате замъка, построен от венецианците през XVI век, намира се в селцето Милопотамос и се нарича Kato Hora (освен него на острова има още два замъка). Милопотамос е вашата отправна точка и за красивите водопади, а съвсем наблизо е пещерата на Света София, която е също интересна находка. Отделете време и за долината с вятърните мелници. Отбийте се в Каравас за по кафе, но и в Авлемонас, град с живописно пристанище и уютни заведения. Ако сте фенове на екстремните преживявания, отново сте на точното място – водни спортове, гмуркане, катерене, каньонинг са сред активностите, за които островът предлага чудесни условия. Ако сте настроени за шопинг, се насочете към Агия Пелагия. Не си тръгвайте без бурканче мед от Китира.

Плажовете

Плажовете на Китира са преобладаващо каменисти, но достатъчно красиви и достатъчно много, за да откриете своя. До някои от тях се стига само по черен път, имайте го предвид. Един от малкото плажове с пясък е Диакофти, там е пристанището на Китира. Мелидони е сред най-хубавите южни плажове, на него има чадъри и шезлонги. Калади е впечатляващ, до него се стига по 200 стъпала и е перфектното спокойно място. Компонада е един от най-дивите плажове на острова, а ако искате напълно да се усамотите, пробвайте и Кириакулу – малък плаж с бели камъчета, зелени води и високи скали, достъпен само по море или през пролома, започващ от пещерата на Света София.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser