Преминете към основното съдържание

Гръцките острови, идеални за бягство от тълпите: ЛЕРОС

Показваме ви част от автентичното лице на островна Гърция в няколко малки и по-големи локации, останали донякъде встрани от туристическия поток
© istock

Лерос е част от островната група Южни Споради или Додеканези (12 острова). Миналата година „The Guardian“ го определи така: „гръцкият остров, който носи духа на Италия“. И наистина, докато разглежда снимки от Лерос, човек несъзнателно прави тази асоциация. Причината не е свързана с някаква романтична илюзия, просто през 1912 г. Додеканезите са окупирани от италианците, а Мусолини налива много пари на Лерос. До 1947 г. островната група е италианска територия, тогава е формирана голяма част от архитектурния облик на Лерос и в частност на Платанос, централната му част.

Какво да правите? Въпреки скромните си 55 кв. км Лерос крие куп забележителности. Можете да се разхождате или да обикаляте със скутер, има отлични условия и за двете. Задължително отидете до красивото пристанище „Агия Марина“, което е само на 10 минути пеша от Платанос, сърцето на острова. Изкачете се по стълбите до върха на хълма, за да разгледате известния византийски замък Панагия, построен през XI век. Южно от Платанос, само на 5 минути пеша, е живописното рибарско село Пантели, известно със своите таверни.


ТАЙНИТЕ ОСТРОВИ НА ЕВРОПА: ФОЛЕГАНДРОС, ЦИКЛАДСКИ ОСТРОВИ, ГЪРЦИЯ


И още за любителите на историята и археологията: останки от древен храм на богинята Диана (Артемида), крепостта „Дева Мария“, построена на хълма Апитики с цел защита на населението от пиратите (вътре в нея има и манастир с красиви стенописи и богата колекция реликви), църквата „Свети Йоан Евангелист“ в Лаки, една от най-интересните по рода си в цялата група на Додеканезите заради майсторските си мозайки, датиращи от XI век, църквата „Свети Георги“, построена с древен материал, вероятно останки от храма на Диана, малката църква „Свети Исидор“ върху скала над морето и др. Любопитни места са Военният музей, който се помещава в тунел, и Подводният музей, където могат да се видят останки от кораби от времето на Втората световна война.

Плажовете. Добре уредени или по-диви и отдалечени, пясъчни или каменисти, за релакс или гмуркане – има плаж за всеки вкус, крайбрежната ивица на Лерос е доволно дълга. Ако искате изолация, заложете на плажовете с имена на светци – Агия Куира и Свети Спиридон, но и на Блефутис и Мерикия. Крифос, един от най-красивите плажове на острова (и нудистки), е достъпен само по вода. Ксирокамбос, в южната част, предлага условия за гмуркане и красиви панорамни гледки, а Гурна е мястото, на което ще се почувствате така, сякаш си имате частен плаж.

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser