Преминете към основното съдържание

Гръцките острови, идеални за бягство от тълпите: СИКИНОС

Показваме ви част от автентичното лице на островна Гърция в няколко малки и по-големи локации, останали донякъде встрани от туристическия поток
© istock

Старото име на Сикинос, който е част от групата на може би най-красивите гръцки острови – Цикладите, е Oenoe (бел. ред. oenos – от гр. вино), затова не бива да се изненадвате, ако някъде го срещнете и като „островът на виното“. Разположеният между Фолегандрос и Иос остров се гордее също със своите мед, смокини и зехтин, така че вече знаете без какво не трябва да си тръгвате оттам.

Какво да правите? На Сикинос ще откриете огромен списък от забележителности, сред които древните селища Агия Марина и Палеокастро, църкви, манастири, музеи, автентични селца, замък, вятърни мелници... Няма как да пропуснете столицата Хора, но и градчето Кастро, което е най-добрият пример за традиционна цикладска архитектура. Набележете си и перфектните места за наблюдаване и снимане на залеза: църквите „Света Анна“ и „Параскеви“ (северен Сикинос), църквата „Агия Марина“ (югозападен Сикинос) и Трите вятърни мелници (югоизточен Сикинос). Най-важната забележителност е манастирът, построен през III век, намира се в югозападната част на Хора. На и около острова, при желание и интерес, можете да се отдадете също на колоездене (вкл. планинско), катерене, гмуркане, плаване. Но можете и да поседнете на сянка в някое кафене или таверна и да опитате от местните специалитети.


ГРЪЦКИТЕ ОСТРОВИ, ИДЕАЛНИ ЗА БЯГСТВО ОТ ТЪЛПИТЕ: ЛЕРОС


Плажовете. Най-подходящите за релакс плажове на Сикинос са Свети Георги с пясък и камъчета, Свети Пантелеймон и Диакискари с пясък. И до трите може да се стигне както по суша, така и по вода, зависи в коя част на острова се намирате в момента. Ако жадувате за пълно усамотение, отидете на плажа Малта. До него се стига само с лодка, намира се в северната част на Сикинос. На този плаж няма грам сянка, затова задължително трябва да носите чадър със себе си. Ако пък искате различни пейзажи, прекарайте няколко часа на Санторинейка. Представлява две заливчета в южната част на Сикинос, дотам можете да стигнете или с лодка, или след дълго катерене. Но си заслужава!

messages.loading
Горе
ELLEworldtwitter-logo-silhouettepinterestinstagram envelopeyoutubemenuclose chatalarmexclamation-signwarninglocked-padlockfavorite-heart-buttonmagnifying-glassdown-arrowuser